hirdetés
2024. július. 17., szerda - Endre, Elek.
hirdetés

A kórház vécéjében szülte meg halott magzatát egy nő

A Semmelweis Egyetem női klinikájának használaton kívüli vécéjében szülte meg elhalt magzatát egy nő múlt héten – derült ki az RTL Híradóból.

A nő szerint hiába kértek, nem kaptak segítséget a kórház személyzetétől, a kórház szerint viszont helyesen jártak el, és azért történt az eset, mert a nő nem működött velük együtt, derült ki az RTL Híradójából.

Juhász Renáta harmadik gyerekével volt terhes, amikor néhány hete egy ultrahangon kiderült, hogy a 20 hetes magzatának nincs szívhangja. A halott babát ilyenkor orvosi segítséggel, minél hamarabb meg kell szülni.

A nőt gyermekkorában molesztálták, ezért nem akarta, hogy férfi nőgyógyász kezelje. Bár területileg az esztergomi kórházhoz tartozik, és oda is utalták be, de mikor megtudta, hogy ott a következő napokban nem lesz ügyeletben női szülészorvos, a kórház tanácsára a Semmelweis Egyetem klinikájára ment, ahol fogadták is, és a vetélést elősegítő méhszájérlelőt adtak neki. Később, amikor megindultak a fájásai, jelzett az ügyeletes ápolónak, aki arra kérte, hogy menjen vissza a kórterembe.

Juhász Renáta szerint azt mondták neki, hogy várnia kell, mert éppen mind a két szülészorvos elfoglalt. A klinika szerint nem igaz, hogy ne lett volna orvos az épületben, és három szülész-nőgyógyász is dolgozott akkor.

A nő az ápoló utasításai ellenére nem maradt a betegszobán, helyette férjével kerestek egy vécét, hogy tisztálkodjon. Egy használaton kívüli mosdóban kötöttek ki, ahol Juhász Renáta állítása szerint se világítás, se szappan nem volt. Ekkor viszont beindult a szülés, és végül a sötét, használaton kívüli mosdóban szülte meg a magzatot. A nő férje azt mondja: hiába kértek, ezután sem kaptak segítséget.

A kórház szerint ez viszont nem így történt. Ők azt írják: legfeljebb öt perccel azután, hogy Juhász jelezte, hogy megindultak a fájásai, megérkezett egy orvos és egy szülésznő a kórterembe. Viszont se ott, se a közelében, se a legközelebbi mosdókban nem találták a terhes nőt.

 Közleményében az egyetem azt írta: „Mint később kiderült, férjével az épület egy másik, távolabbi részén található, pillanatnyilag használaton kívüli mosdóba mentek. Mivel a hölgy korábban már kétszer szült, a vetélés néhány fájás után a mosdóban lezajlott. A vetélést követő rutin része a méhűr műtéti tisztítása, annak érdekében, hogy az esetlegesen bennmaradt szövetdarabokat eltávolítsák, nehogy az később gyulladást, fertőzést idézzen elő. A hölgy ekkor is tiltakozott, mert az ügyeletes orvosok mindegyike férfi volt, nem is engedte, hogy altassák, a beteghordóval szemben a férj agresszíven lépett fel, szintén azért, mert munkavégzés közben férfiként hozzá kellett érnie a feleséghez. A hölgy az elvetélt magzatot és a méhlepényt mindvégig magánál tartotta és nem volt hajlandó átadni azt a klinika dolgozóinak. A beteg kérésére helyi érzéstelenítés mellett végzett műtét után azonnal, a személyzet előzetes értesítése nélkül távoztak a klinikáról. Az elvetélt magzatot és a méhlepényt annak ellenére elvitték magukkal, hogy arra csak a halál okát tisztázó szövettani vizsgálat után lett volna lehetőségük – erről előzetes tájékoztatást is kaptak. A klinika megtette a szükséges jogi lépéseket az ügyben.”

Az RTL Híradó újabb riportjából kiderül, hogy a pár nem ismeri el az egyetem állításait. Szerintük az intézmény több valótlanságot is állított az üggyel kapcsolatban, rosszul adták meg például a magzat születésének idejét, így abban is tévedhettek, mikor érkezett a segítség.

A pár néhány nappal később visszament a kórházba dokumentumokért, és bizalmatlanságból titokban mindent rögzítettek. A hangfelvétel alapján az egyik nővér, aki a család szerint nem segített nekik a vetélés estéjén, azt mondta a nőnek, hogy egész nap csak ő volt a „problémás”.

A kórház közlése szerint a nőnek este 10 óra után indultak meg a fájásai, a pár szerint azonban ez nem igaz, az egyik szülés utáni fényképük ugyanis 21 óra 45 perckor készült. A házaspár szerint ez azért is fontos, mert az intézmény azt is állítja, hogy az ápolási dokumentáció szerint az értesítéstől számított 5 percen belül az osztályra érkezett egy orvos és egy szülésznő, hogy segítsen nekik. A kórház azt is állítja, hogy egy távoli, használaton kívüli mosdóba mentek, ezért nem találtak rájuk, Juhász Renáta szerint azonban ömlött belőle a vér, férje szerint legfeljebb ötven lépésre lehettek a műtőtől.

Az egyetem közleménye szerint a klinika mindent megtett a nőért, aki „mindennek ellenére sem” volt együttműködő, férje pedig agresszívan lépett fel a személyzettel szemben. „Az elvetélt magzatot és a méhlepényt a klinika munkatársainak kérése ellenére, illetve a vonatkozó jogszabályok és klinikai szabályok ellenére vitték magukkal. Végül saját felelősségre távoztak a klinikáról. Az egyetem feljelentést tesz”, írták.

(forrás: RTL.hu)

Könyveink