hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

A háborúellenes akciótervtől a koronavírusig

A háború miatt szükségessé vált intézkedések mellett az EgészségAblakról és a koronavírus újabb variánsáról is szó esett a rendkívüli Kormányinfón.

Háborúellenes akciótervről döntött a kormány, jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten, a Kormányinfón. Gulyás Gergely egyebek között közölte, védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert. Ismertetése szerint a hozzájárulást a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek kell megfizetniük, a befizetett összeg a védelmi alapba kerül.  A miniszter azt mondta, az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót és a kiskereskedelmi adót nem csökkentik idén, annak mértéke változatlan marad.

A védelmi hozzájárulásra vonatkozó kérdésre kifejtette, az idén közel 400 milliárd forintos bevételt jelent. Minden ezzel kapcsolatos szabályozás a héten megjelenik, a szabályok augusztus 1-jétől lesznek érvényesek.

A kormány nem vezeti ki a rezsistopot, jelentette ki a miniszter, akit arról is kérdeztek, hogyan érinti a rezsialapot, hogy a védelmi alapba irányítja át a kormányzat az energiaszektorra kivetett, nem módosuló különadókat. A miniszter az üzemanyagok adóterhének csökkentéséről úgy nyilatkozott: arra – részben uniós szabályok miatt idén nem lehet számítani.

Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette: a kormány két évvel, 2026. július 1-jéig meghosszabbítja a 2019 és 2021 között felvett babaváró kölcsönök esetében a gyermekvállalási határidőt. A döntést azzal indokolta, hogy a babaváró kölcsön 2019-es bevezetését követően több, előre nem látható, nem várt, nagy horderejű, vis maior jellegű negatív esemény következett be, mint a Covid-járvány, az ukrajnai háború vagy az energiaválság. A kormány úgy gondolta, hogy ez a magyar családok egészségi állapotát, életszínvonalát, foglalkoztatási helyzetét egyaránt hátrányosan érinthette, és ezzel jelentősen megnehezíthette a gyermekvállalási terveik megvalósítását is.

Vitályos Eszter azt is bejelentette, hogy július elsején elindult az Egészségablak, egy országos egységes digitális időpontfoglaló rendszer, ami a járóbeteg szakrendelésekre való időpontfoglalásban segít. A bevezetés fokozatos, eddig országszerte 4143 szakrendelés kezdte meg az időpontok publikálását, de hónapról hónapra bővül majd azon szakrendelők és szakrendelések listája, ahol már így is be lehet jelentkezni  tette hozzá, jelezve, hogy emellett továbbra is lehet majd személyesen vagy telefonon időpontot foglalni a szakrendelésekre. Az alkalmazást már több mint hárommillióan töltötték le, havonta 2,5 milliószor nyitják meg és több mint kilencmillió leletet töltenek le belőle- A július elsejei indulástól július 6-ig 504 lakossági foglalást regisztráltak.

A koronavírus újabb variánsának terjedéséről Gulyás Gergely úgy nyilatkozott: az nem hasonlítható össze az eredeti Covid-vírussal, annál jóval enyhébb lefolyású, így nem indokolt külön intézkedések bevezetése.

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

(forrás: MTI)

cimkék

Könyveink