hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Energiaitalokról és a WHO rendszabályairól az Országgyűlésben

A 18 évnél fiatalabbak számára megtiltaná az energiaitalok eladását az a KDNP-s törvényjavaslat, amelyet szerdán kezdett tárgyalni az Országgyűlés.

Nacsa Lőrinc (KDNP) az előterjesztők nevében közölte: javaslatuk szerint tizennyolc évesnél fiatalabbaknak tilos lenne energiaitalt eladni. Ehhez módosulna a fogyasztóvédelmi törvény, így az ilyen italok abba a kategóriába kerülnének, amelyben például az alkohol vagy a szexuális tartalmú termékek vannak.

A javaslatot azzal indokolta: növekszik a gyerekek között az energiaitalt fogyasztók aránya, a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaitalokat, és szinte sportitalként fogyasztja ezeket. Hozzátette: az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása miatt 12 és 18 év közötti fiatalok, többségében fiúk szorultak orvosi ellátásra.

Jelezte azt is: számos uniós és magyar orvosi tanulmány mutatta ki, hogy a fejlődő szervezetre káros a túlzott koffein- és cukorbevitel. Megjegyezte: az energiaital szövetség is megerősítette azt a kutatási eredményt, amely szerint a gyermekeknek nem ajánlott koffeint fogyasztani. A javaslat benyújtása előtt egyeztettek civil- és orvosszakmai szervezetekkel, tanárokkal, szülőkkel is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ban több országban is fogadtak el hasonló jogszabályt.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára közölte: a kormány számára elsődleges a gyermekek egészsége, ennek érdekében vezette be korábban a mindennapos testnevelést és a reformmenzát az iskolákban, valamint az úgynevezett csipszadót is.  Hangsúlyozta: a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaital fogyasztást, szinte üdítőitalként tekint a megnyerő ízű energiaitalokra, amelyek azonban nagy mennyiségben tartalmaznak koffeint és könnyen addiktívvá válhatnak.

Számos orvosi szervezet hívta fel a figyelmet az energiaitalok fiatalokra gyakorolt káros hatásaira. Jelezte, a Belügyminisztériumban is volt egyeztetés családokat és szülőket képviselő szervezetekkel az ügyben, de a gyártói érdekképviseletek is több programot indítottak már, hogy a fiatalok ne üdítőként fogyasszák ezeket az italokat.

Fidesz: nekünk a gyerekek egészsége az első

Hornung Ágnes, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: a kormányoldal számára a gyerekek egészsége az első. Egyetértett azzal, hogy ne legyenek elérhetők a gyerekek számára az energiaitalok, amelyek egészségügyi kockázatait hazai a nemzetközi kutatások is alátámasztják.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felszólal a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 10-én. MTI/Soós Lajos
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felszólal a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. április 10-én. MTI/Soós Lajos

MSZP: végre!

Végre! – kezdte felszólalását Vajda Zoltán (MSZP), azt hangsúlyozva, a javaslat nem old meg minden problémát e téren, de "kezdetnek nagyon jó".

Hangsúlyozta: kulcsfontosságú az egészséges életmód, benne az egészséges italok előtérbe helyezése, márpedig tanárként maga is látta, hogy diákjai nap mint nap fogyasztanak energiaitalokat.

Jó példaként említette, hogy az Európai Unió három tagállamában korlátozták e termékek forgalmát, másik három országban pedig a nagykereskedők éltek az önkorlátozás eszközével.

A tiltás önmagában sohasem elegendő  jegyezte meg, több és hatékonyabb felvilágosító kampányt sürgetett a témában, majd azt hangsúlyozta: alkohollal együtt fogyasztva az energiaital végleges károsodást okozhat a májban, a szívben és a vesében.

Vajda Zoltán szerint a javaslatot "nem lehet nem támogatni, de mégsem arról szól, amire vártunk", hiszen a kegyelmi botrány kirobbanása óta eltelt két hónapban a kormányoldal nem kezdeményezte a gyermekvédelmi szabályok módosítását, csupán az intézmények ellenőrzésébe kezdett.

Márpedig ez a törvényjavaslat alkalmas arra, hogy elterelje a figyelmet a kegyelmi ügyről  jegyezte meg.

KDNP: a családokat támogatni, a gyermekeket védeni kell

A KDNP két vezérszónoka közül Simicskó István frakcióvezető  megköszönve az őt megelőző támogató felszólalásokat - azt emelte ki, mennyire fontos a családok támogatása és a gyermekek megvédése minél több bajtól.

A kicsi gyermekeink a jövőt jelentik Magyartország számára  tette hozzá, azt hangsúlyozva, napjainkban új típusú, sok esetben leplezetten jelentkező veszélyek leselkednek rájuk. Ez egy jó ügy  hangsúlyozta.

Frakciótársa, Hollik István azt hangsúlyozta: az energiaital-fogyasztás komoly társadalmi probléma, kutatások azt mutatják, a 18 év alattiak 78 százaléka, a 10-14 évesek ötöde fogyaszt reggelire ezekből a termékekből, ami már állandóságot, megszokást feltételez.

Hangsúlyozta: ezt a terméket "felnőtteknek találták ki", egy gyereknek egyáltalán nincs szüksége ilyesmire, a hatályos ajánlások szerint pedig a fiatalok étrendjének nem szabad koffeint tartalmaznia.

Ez egy komoly probléma, általános jelenég, és van egészségügyi kockázata  hangsúlyozta a politikus.

A Jobbik támogatja a javaslatot

Teljesen természetes, hogy a normalitás talaján állva támogatni fogjuk a javaslatot  közölte Ander Balázs (Jobbik), megemlítve, háromgyermekes apaként és szakközépiskolai tanárként is találkozott az előtte szóló által felvázolt problémákkal.

A törvénymódosítás fontosságát hangsúlyozva azt is megjegyezte: növelni kellene a házi gyermekorvosok számát és csökkenteni a betöltetlen praxisokét. Rámutatott: a pályán lévők átlagéletkora magas, 62 év, alig 30 százalékuk van 60 éves kor alatt, a posztok tizede pedig üres, ami pár év alatt e mutató megduplázását jelenti.

A tendencia félelmetes  fogalmazott a képviselő, azt hangsúlyozva, a történelmi léptékű béremelés dacára még nem vált vonzóvá a gyermek háziorvosi pályamodell.

Mi Hazánk: a javaslat fontos előrelépés, de csak csepp a tengerben

Dúró Dóra, a Mi Hazánk vezérszónoka szerint a KDNP-s javaslat, amely megtiltaná a 18 évnél fiatalabbaknak az energiaitalok eladását, fontos előrelépés, de csak csepp a tengerben. Az ellenzéki politikus olyan stratégia kidolgozását sürgette, amelynek része a táplálkozás, a mozgás és a drogprevenció.

Dúró Dóra kritizálta a kormányt, amiért az elmúlt években 18 milliárd forinttal támogatta az energiaital-gyártókat, miközben harcol az energiaitalok ellen.

Azt javasolta: a Ház fogadja el - akár ennek a javaslatnak részeként, akár új javaslatként -, hogy a kormány nem támogathat a magyar adófizetők pénzéből a gyermekek egészségére káros élelmiszereket előállító cégeket, gyárakat. Megjegyezte: sokkal kevesebbet beszélünk az életmód fontosságáról, mint kellene, miközben a magyar lakosság Európában a második legelhízottabb nemzet, és Magyarországon naponta 37 ember hal meg azért, mert nem mozog rendszeresen.

Az LMP támogatja a javaslatot

Kanász-Nagy Máté (LMP) jelezte, pártja támogatja a javaslatot, és helyesnek tartja az energiaitalok eladásának megtiltását a gyermekeknek. Ugyanakkor kifogásolta, hogy javaslatuk, amely az ultrafeldolgozott élelmiszerek marketing tevékenységét szerette volna korlátozni, nem jutott túl a szakbizottságon. Az ellenzéki politikus viszonttámogatást kért javaslatuknak.

Az elnöklő Jakab István a vitát lezárta.

Zárszó

Nacsa Lőrinc (KDNP) megköszönte a vitában résztvevők támogatását. A kritikákra reagálva jelezte, nem kívánnak a törvénnyel minden társadalmi problémára megoldást kínálni. Nyilvánvalóan van még feladat az élelmiszerbiztonság, a gyermekvédelem területén.

Kanász-Nagy Máté felvetésére reagálva arra figyelmeztetett, hogy az anyatejpótlék is ultrafeldolgozott élelmiszernek minősül, így arra is vonatkozna az LMP-s javaslatban szereplő korlátozás.

Nacsa Lőrinc kiemelte: az energiaitalok eladásának korlátozására azért van szükség, mert a probléma sokkal súlyosabb mint 10-20 éve volt. Nem ritka, hogy a gyerekek iskolába indulva vagy edzés előtt, sportitalként fogyasztják ezeket az italokat.

Egészségügyi Világszervezet rendszabályai

Rétvári Bence, a belügyi tárca parlamenti államtitkára az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályai módosításának kihirdetéséről szóló törvényjavaslatról elmondta: a koronavírus-világjárvány tapasztalatai alapján kezdeményezték a módosítást.

Alapvetően technikai jellegű módosításokról van szó, amelyek a többi között a világjárványok jobb előrejelzését, a gyorsabb válaszadást szolgálják. A javaslat semmi olyat nem tartalmaz, ami Magyarország szuverenitását sértené, a nemzeti kormányok nem adják át az intézkedések jogát - jelentette ki. Jelezte: adott esetben a WHO gyorsabban tud reagálni a különböző újabb esetekre.

Vezérszónokok

Bartos Mónika, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: a Covidnál pusztítóbb vagy ilyen jellegű járvány megjelenésére 10 éven belül 22-28 százalék esély van. Ez rendkívül magas arány, és nem az a kérdés, lesz-e ilyen járvány, hanem az, hogy mennyire vagyunk felkészülve rá. A világjárványok megelőzésénél, azok minél jobb kezelésénél, az emberek életének védelménél semmi nem lehet fontosabb. A Fidesz támogatja a javaslatot.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk vezérszónoka kijelentette: a magyar szuverenitásra a legnagyobb veszélyt napjainkban a WHO jelenti. A javaslat szerinte csökkenti a kormányok lehetőségeit, miközben a WHO-ét erősíti a határidők csökkentésével. Ismét a magyar szuverenitás csökkentése történik.  Kitért arra is, hogy a WHO főigazgatójának vezényletével döntöttek az ellenzéki politikus szerint túlzó lezárásokról a járvány idején. Dúró Dóra szégyennek nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendre a barátjának nevezte ezt "az etióp marxista terroristát". Azt kérdezte, a magyar kormány májusban támogatja-e majd a pandémia-szerződés módosítását.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka azt mondta, nem a WHO-val kezdené azok listáját, akik veszélyeztetik Magyarország szuverenitását. Hozzátette: nagyon fontos, hogy megvédjék Magyarország szuverenitását, ezt a harcot folytatják Brüsszelben is, a lopakodó jogalkotás ellen. Amit most tárgyalnak az nem egy pandémiás szerződés, hanem pár technikai részlet. A mostani javaslat arról szól, hogy a nemzetközi egészségügyi rendszabályokat pár ponton módosítják, ezek technikai változások. Bürokrácia és határidő csökkentéséről van szó, utóbbit, pláne egészségügyi vonatkozásban mindig támogatni fogják.

Zárszó

Rétvári Bence zárszavában megköszönte a támogató hozzászólásokat és megerősítette, semmiféle szuverenitást elvonó tartalma nincs a javaslatnak. Soha nem fognak semmilyen, a szuverenitást érintő területet átadni.

Az általános vitát az elnöklő Jakab István lezárta.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink