hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

A generikus gyógyszerek semmivel sem kevésbé hatékonyak

Semmi sem bizonyítja, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére alkalmazott "márkás" gyógyszerek hatékonyabbak lennének, mint az olcsóbb generikus készítmények - hangsúlyozzák amerikai kutatók. E vizsgálati eredmények ellentétesek némely orvos és páciens vélekedésével, akik úgy érzik, hogy a drágább és főleg márkás gyógyszer klinikailag jobb - hangsúlyozta vizsgálatot irányító Aaron Kesselheim, aki szerint a szívgyógyszerek a leggyakrabban felírt készítmények.

A Harvardi Orvosegyetem kutatója kollégáival 1984 óta végzett 30 olyan vizsgálat eredményeit elemezte, amelyek során szívgyógyszerek kilenc alosztályának készítményeit és generikus társaik hatékonyságát vetették egybe. Az elemzés során egyebek között vízhajtókat, a szívfrekvenciát és vérnyomást csökkentő béta-blokkolókat, koleszterincsökkentő sztatinokat vizsgáltak.
"A vizsgálatok tanúsága szerint a márkás készítmények klinikailag semmiféle előnyt sem biztosították a pácienseknek" - írták a kutatók az amerikai orvosi társaság lapjában, a Journal of the American Medical Association-ban megjelent tanulmányukban.

A márkás kardiológiai gyógyszerek esetében egy-egy tablettáért akár néhány dollárt is kell fizetni, míg a generikus gyógyszerek tablettánként mindössze pár centbe kerülnek.
"Amennyiben a beteg az állapotának megfelelő generikumot kap, a páciens bizalommal szedheti a készítményt. Az orvosok is nyugodtan írhatják fel ezeket a gyógyszereket" - hangsúlyozta Aaron Kesselheim. A kutató hozzátette, hogy az egyre dráguló "márkás" készítmények igencsak megterhelik mind a betegek, mind a biztosítótársaságok költségvetését. Tavaly az Egyesült Államokban 286,5 milliárd dollár (csaknem 59 000 milliárd forint) értékben írtak fel gyógyszereket. A generikumok adják az Egyesült Államokban felírt gyógyszerek 66 százalékát, ugyanakkor forgalmazásukból mindössze az árbevétel 15 százaléka származik - mutat rá a generikus készítményeket gyártó cégek egyesülete.
A gyógyszergyártó cégek, amelyek több éves munkával fejlesztenek ki egy-egy új készítményt, egy meghatározott ideig exkluzív jogokkal rendelkeznek az úgynevezett originális, vagy innovatív gyógyszerek felett. E védettség lejárta után más vállalatok e készítmények generikus változatát hozhatják forgalomba. A gyógyszerek hatóanyaga azonos az originális készítményével, ám más lehet például a tabletta színe, alakja, a gyártásánál felhasznált inaktív "kötő- és töltőanyagok". Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatóság, az FDA (Food and Drug Administration) jóváhagyása szükséges a generikumok forgalmazásához.
Mint Aaron Kesselheim rámutatott, az originális szereket gyártó cégek azt sugallják, hogy a generikumok kevésbé hatékonyak és biztonságosak. Az orvosi folyóiratok gyakorta megkérdőjelezik szerkesztőségi cikkeikben, hogy lehet-e ugyanolyan jó egy generikum, mint az innovatív gyógyszer.


MTI/Reuters

cimkék

hirdetés

Könyveink