hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

A bizonytalanságról a nemzetgazdasági tárca gondoskodik

Március végéig kell eldönteniük a magánpénztári tagoknak, átlépnek-e az állami rendszerbe – emlékeztet az index.hu.

Aki marad, teljes állami nyugdíjat kaphat, ha az NGM beváltja ígéretét, és tényleg átírja a nyugdíjjárandóságokra vonatkozó szabályozást, amit egyébként hónapok óta megtehetett volna. A tárca nem is cáfolta azt a felvetésünket  – írja  a lap –, hogy azért nem tette meg, mert a bizonytalan helyzetben talán többen léphetnek át.

A döntést nemcsak a várható nyugdíj arányára vonatkozó bizonytalanság nehezíti, hanem az a kérdés is, hogy a bevételek nélkül maradt kasszák – miután a dolgok jelenlegi állása szerint több befizetés a rendszerbe legfeljebb csak önkéntesen érkezhet – meddig és miből tudják finanszírozni a működésüket.

A pillanatnyi kinálatot áttekintve a lap azt szűri le: a hétvégi határidőig kilenc magánpénztár maradhat talpon – 2010 végén még tizenkilenc nyugdíjpénztár működött –, de ez nem jelenti azt, hogy fél év múlva is ennyien lesznek. A kasszák többsége kivár, mert egyelőre nem lehet tudni, hogy a jelenlegi százezer maradóból hányan lépnek vissza az állami rendszerbe, illetve, hogy milyen ütemben folytatódnak az összeolvadások vagy a végelszámolások. Azt lehet mondani, hogy azok kasszák vannak most jobb helyzetben, amelyeknek több működési tartalékuk maradt, illetve, amelyeknek több tagjuk van.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink