hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Azonnali kérdések, bizottsági jelentések a parlament előtt

"Forduljon az egészségügyi kormányzathoz!"

Az azonnali kérdések és válaszok órájában kedden szó volt a Parlamentben a Bajcsy-Zsilinszky Kórház dolgozóinak fizetéséről is.

DK: a nemtörődömség és az ostobaság a betegellátást veszélyezteti
    
Arató Gergely (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy Kőbányán a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban húsvét előtt sok egészségügyi dolgozó közel kétszázezer forinttal kevesebb fizetést kapott. Megjegyezte, az érintettek fizetésének jelentős részéről van szó. Szerinte a kórház vezetése egyeztetés és előzetes jelzés nélkül megváltoztatta a munkaidőkerettel történő elszámolás rendszerét. Korábban alapbérszerűen, mindig idejében fizették ki a jól megbecsülhető túlórákat, költségeket, részletezte, hozzátéve: az intézményben többen felmondtak.

Közölte, a nemtörődömség és az ostobaság a betegellátást veszélyezteti. Mikor hozzák helyre a hibát? Mikor fizetik ki az elmaradt béreket? – kérdezte.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója kijelentette, a kormánynak kulcsfontosságú az egészségügyben dolgozók megbecsülése. 2023-ban 2800 milliárd forint áll rendelkezésre ezen a területen, amely ezermilliárd forinttal több mint 2010-ben volt. 2010 óta az egészségügyi szakdolgozók bére több mint a duplájára emelkedett.

A konkrét ügyben azt kérte, hogy a képviselő forduljon az egészségügyi kormányzathoz, a Belügyminisztériumhoz.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 2-án (MTI/Koszticsák Szilárd)
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 2-án (MTI/Koszticsák Szilárd)

Jobbik: legyen független felügyeleti szerv a mentőszolgálat felett!
    
Lukács László (Jobbik) arról beszélt: az utóbbi időben nyilvánosságra kerültek olyan ügyek, amelyben felvetődött, hogy a mentőszolgálat későn érkezett ki betegekhez. Azt kérdezte: szándékozik-e a kormány létrehozni egy olyan független szervezetet, amely a mentőszolgálat felügyeleti szerve lenne.

Rétvári Bence, a Belügyiminisztérium államtitkára elmondta: 2010 óta 27 milliárdról 65 milliárdra nőtt a mentés támogatása, megújult a géppark és a telefonos rendszer is, minden hívás rögzített és utánkövethető, ami garancia mindenki számára. Mindenkit arra kért, hogy a központi 112-es telefonszámot hívja baj esetén. Megerősítette: a mentőszolgálatnál a legmagasabb szintű minőségirányítási rendszer működik.

*

Bizottsági összegző módosító javaslatok és összegző jelentések vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedd este.

Egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításáról

Nagy Csaba (Fidesz), a törvényalkotási bizottság nevében az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítása kapcsán elmondta: a magyar kormány és a Fidesz-KDNP célja, hogy a lakosság a lehető legjobb egészségügyi szolgáltatásban részesüljön. Kiemelte a korszerű szabályozás és digitalizáció fontosságát, és szólt arról, hogy kiemelt kormányzati prioritás a szükséges módosítások és finomhangolások elvégzése.

A javaslatban összesen 155 módosítás szerepel, elfogadásával elősegítik az egészségüggyel kapcsolatos koherens jogi környezet megteremtését, és azt, hogy a lakosság a lehető legjobb szolgáltatásban részesüljön. A javaslathoz hozzászóló nem volt, a vitát az elnöklő Lezsák Sándor lezárta.

Az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében szükséges törvények módosítása

Salacz László (Fidesz) az elérhetőbb fogyasztóvédelem érdekében szükséges törvények módosításáról a törvényalkotási bizottság nevében elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi törvény módosításával a mostaninál átláthatóbb válik az alternatív vitarendezés. A kormány új fogyasztóvédelmi politikája a cselekvő fogyasztóvédelmen alapul, mutatott rá.

Kisebbségi véleményként Varju László (DK) elmondta: a vitában egyértelművé vált, hogy a kormány törekvései mellett számos hiányosság merül fel a javaslattal összefüggésben, azt támogatni így nem tudják. A mostani inflációs és gazdasági helyzetben valódi fogyasztóvédelemre lenne szükség, ehhez a beterjesztett javaslat rendkívül kevés, hangoztatta és kritizálta a békéltető testületekre vonatkozó pontokat. Saját javaslataik között megemlítette többek között az általános fogyasztóvédelmi ombudsman létrehozását.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára közölte: a javaslat kidolgozására a békéltető testületek működése során felmerülő gyakorlati tapasztalatok alapján került sor. A jövőben bővülnek a békéltető testületi ügyintézési helyek, ezáltal a fogyasztóvédelem így valóban elérhetőbbé válik.

A békéltető testületek regionális illetékességgel működnek majd, de ez a fogyasztók szempontjából bővülést jelent, a fogyasztók maguk dönthetik el, melyik megyei jogú városban történjen a meghallgatásuk. Összesen erre az eddigi 20 helyett 27 helyen lesz mód, de lehetőség lehet online módon részt venni a meghallgatásokon.

Felszólaló hiányában az elnöklő Lezsák Sándor lezárta a vitát, jelezve, hogy a kapcsolódó határozathozatalokra a parlament szerdai ülésén kerül sor.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink