hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

"Folyamatosan esnek ki a csontvázak a kórházak szekrényeiből"

Ezt Demény Ádám, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) főigazgatója jelentette ki a Kórházszövetség konferenciáján, írja az Economx.

Húszévnyi lemaradást kell behozni, ez pedig pénz és idő kérdése, mondta Demény Ádám, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) főigazgatója a Magyar Kórházszövetség konferenciáján, írja az Economx. Úgy fogalmazott, hogy az év eleje óta eltelt másfél hónapban nem ment minden gördülékenyen, meg kellett küzdeni a szekrényből kieső csontvázakkal.

A kórházaktól január eleje és február 14-e között 31 ezer bejelentést kaptak. Hetente 5200 probléma miatt hívták a főigazgatóságot. Nincs olyan intézmény az országban, amire ne férne rá egy felújítási program – sorolta a gondokat a főigazgató.

A kórházakban országszerte 1600 lift üzemel, amiből több mint 200 állt, nem működött, amikor átvették a feladatokat. Volt olyan felvonó, amelyik két éve nem ment, volt amelyik három hónapja. Most már csak 124 lift áll, próbálják a problémákat orvosolni.

Demény Ádám szerint a transzparenciát és az adósságállomány csökkentését vállalták. Hangsúlyozta: tavaly pilot jelleggel már átvették 29 fővárosi kórház üzemeltetését, 2024. január 1-től pedig 52 vármegyei intézmény is a KEF-hez került. Összesen 81 kórház 352 telehelyén 2300 épület üzemeltetését végzik országszerte. Ez 3,3 millió négyzetméter alapterület, amit kiegészít 1,5 millió négyzetméter külterület és közel 5 millió négyzetméter zöldterület, itt a Korányi kórház viszi a prímet, a kórháznak saját erdeje is van.

A főigazgató az energiahatékonyságot és az életveszélyes állapotok felszámolását tartja a legfontosabbnak. Elmondta, ötmilliárd forintos programot indítanak csak a fővárosi kórházakban, hogy az elektromos kapcsolószekrényeket kicseréljék. De a nyílászárók cseréje és tetők kérdése sem várhat, a homlokzatok javítása is sürgető feladat.

Két gazdasági társaság segít a KEF munkáját, az egyik az Egészségügyi Szolgáltató Zrt. a másik pedig a B+N Referencia Zrt.

A teljes információ

 

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink