hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

"Az eredmények önmagukért beszélnek"

Látható eredményei vannak a betegségmegelőzés érdekében tett kormányzati intézkedéseknek, hiszen nőtt a magyar lakosság várható élettartama és az egészségben eltöltött idő is, mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten egy szakmai rendezvényen, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben.

Rétvári Bence az intézkedések közül kiemelte az iskolai közétkeztetés reformját, a sportolási lehetőségek bővítését, a csipszadó bevezetését, a dohánytermékek elérhetőségének korlátozását. Az államtitkár szerint ennek az intézkedéssornak fontos eleme volt a szűrőbuszok elindítása, amelyek elsősorban azokra a felzárkózó településekre jutottak el, amelyek távolabb esnek egy-egy kórháztól, rendelőtől.

A "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program kapcsán Rétvári Bence beszámolt arról, hogy a járművek 300 hátrányos helyzetű településen jártak, ahol a 268 szűrési napon több mint 13 ezren vettek részt a különböző vizsgálatokon, és csaknem 25 ezer vizsgálatot végeztek. A vizsgálatokon hétezer esetben találtak a normálistól eltérő értéket, az érintetteket további vizsgálatokra utalták. A buszokon végzett szűrések (például méhnyak- és melanóma-, szájüregi szűrés, vércukor- és koleszterinszint-szűrések, szemészeti vizsgálat) eredményei felkerültek az EESZT-be.

Az államtitkár szerint az egészségmegőrző intézkedéseknek a járvány ellenére is vannak látható eredményei: az elmúlt évtizedben 1,5 évvel nőtt a várható élettartam, és az egészségben eltöltött évek számát tekintve mára 13 uniós országot előz meg Magyarország, szemben 2010-zel, amikor csak ötöt előzött meg.

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a szív- és érrendszeri problémák a fejlett világban vezető haláloknak számítanak, és akkor lehet a leghatékonyabban küzdeni egy-egy betegség ellen, ha már a kialakulásuk előtt sikerül felfedezni a problémát. Elmondta, az intézet már 2019-ben elindította ezeket a szűrőbuszos vizsgálatokat, azóta több mint tízezer embert vizsgáltak meg, közülük kétezernél volt már tünet és panasz. Idén a buszuk ötszáz szűrést végzett, és kétszáz embert kellett további vizsgálatra küldeniük.

Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese elmondta, a főigazgatóság idén márciusban vette át a tíz általános szűrőbusz üzemeltetését a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól, és az irányító vármegyei funkciót ellátó kórházakhoz helyezte ki azokat. Az eredmények önmagukért beszélnek, jelentette ki, hozzátéve, óriási jelentősége van annak, hogy például az országos kardiovaszkuláris intézet szűrőbusza a speciális vizsgálatokkal eljusson a hátrányos helyzetű településekre.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink