hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

"2023-ban elképesztően nehéz volt gyereknek lenni és gyereket nevelni"

A Hintalovon Alapítvány szerint minden ötödik iskolás nyilatkozott úgy, hogy van valamilyen krónikus egészségi problémája, írja az Economx.

A költségvetési törvény alapján Magyarország 2023-ra előirányzott kiadásainak 8,4 százalékát, összesen 3335,95 milliárd forintot költött gyermekekre, ez derül ki a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány nyolcadik gyermekjogi jelentéséből, amelyben úgy fogalmaznak, hogy 2023-ban elképesztően nehéz volt gyereknek lenni és gyereket nevelni. Az infláció  miatt minden kiadás közel ötödével többe került a családoknak. A gyermekekre egyre többet kellett költeni az egészségügyben, az  oktatási rendszerben, és a képesség fejlesztéseknél is. Ennek fő oka, hogy az ingyenes, helyi szolgáltatások sok helyen nem elérhetőek, vagy nem megfelelőek.

Már évek óta nő azoknak a gyerekeknek a száma, akik a lakóhelyükön nem jutnak hozzá háziorvosi ellátáshoz, tavaly 103,7 ezer 18 év alatt gyermek volt érintett. Míg Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön 5 százalék alatt van azoknak a száma, akik nem jutnak helyben háziorvosi ellátáshoz, addig a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli vármegyékben 20 százalék ezeknek a gyermeknek az aránya. Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének újonnan megválasztott elnöke szerint körülbelül 150 házi gyermekorvosi praxis áll üresen jelenleg Magyarországon.

A Hintalovon Alapítvány szerint minden ötödik iskolás gyerek nyilatkozott úgy, hogy van valamilyen krónikus egészségi problémája. A gyermekek ötöde túlsúlyos vagy elhízott, a napi gyümölcs- és zöldség fogyasztás a gyerekek kevesebb, mint harmadára jellemző, míg az energiaitalt  minden nap fogyasztók aránya 14 százalékra nőtt. A gyerekek átlagosan kevesebbet aludtak 2023-ban mint 2018-ban, hétköznap alig több, mint 7,5 órát.

Az egészségkárosító magatartások terén is romlott a helyzet: a 15-19 éves diákok 40 százaléka volt már részeg életében, ami jelentősen magasabb szám a korábbi évek adataihoz képest; az iskoláskorú gyerekek közel ötödére jellemző a rendszeres, legalább heti gyakoriságú dohányzás; a 9. és 11. évfolyamon tanulók között a diákok 17 százaléka kipróbálta már a marihuánát, és minden tizedik gyereknél előfordult már visszaélésszerűen nyugtató vagy altató használata. A gyerekek és fiatalok körében a mentális problémák egyre nagyobb számban fordulnak elő, miközben 2023-ban is a pszichiátriai fekvőbeteg-ellátás 19 vármegyéből csak 7-ben, és a fővárosban volt elérhető.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Economx)

Könyveink