hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

2,5 milliárdos innovációs portfólió

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Trimarán Üzletfejlesztési Program. A Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában tucatnyi kutató- és fejlesztőcsoport mutatta be a szakmabelieknek és a lehetséges üzleti befektetőknek azokat a projekteket, amelyek a korszerű energiagazdálkodástól a tömegsport-mozgalmon keresztül egészen az orvosi diagnosztikai és terápiás eljárásokig számos tudományos és ágazati területet képviseltek.

A Semmelweis Innovations dr. Lacza Zsombor vezetésével több mint egy éve azon dolgozik, hogy az egyetemi kutatások, fejlesztések eljuthassanak a piacra – akár az amerikaira is –, és ne csak a szaklapok hasábjain hozzanak dicsőséget orvosainknak, hanem végre a pénztárgép is elkezdjen kattogni. Legyen a jó ötletből, felismerésből, diagnosztikai vagy terápiás módszerből, esetleg prototípusból az egészségügyi piacon elterjedt termék, szolgáltatás, aminek a piac meg is fizeti az árát. Ebben a folyamatban az egyik problémát az jelenti, hogy a K+F ágazat finanszírozása pályázati (állami) forrásokból elégtelen és kiszámíthatatlan. Üzleti alapon is forrást kell bevonni, csakhogy a befektetők nem beszélnek azonos nyelvet a tudósokkal. A befektetők nyelvét úgy hívják: üzleti terv. A Trimarán Program során ez az üzleti terv készül el.

GSNO, Onkohelp, Hamimed, Sarcophagus – jöhetnek a befektetők!

A tucatnyinál is több projekt különböző szakterületek kiválóságait sorakoztatja fel. A cukorbetegség okozta lábbántalmak – elégtelen keringés, fájdalomérzet és fekélyesedés – megelőzésére és kezelésére fejlesztette ki dr. Lacza Zsombor és Hornyák István a GSNO NO-Donor Hydrogelt. Az Onkohelp, ez az 5-6 centiméter hosszúságú katéter dr. Dani Árpád találmánya és tökéletesen helyettesítheti az eddig használatos és közel ötször hosszabb Foley-típusú katétert. Dr. Hamar Péter és csapata olyan új diagnosztikai eljárást dolgozott ki, amellyel a betegség korai, még gyógyítható fázisában nagy pontossággal meghatározható a veseműködés romlása. A technológia tesztcsíkos változatban is kialakítható, így jelentősen csökkenthető a szakrendelések terhelése és a betegnek is elég a háziorvosához elmenni. Végül, de nem utolsó sorban, dr. Glasz Tibor Sarcophagusa az eddigi manuális paraffinblokk-készítést egy félautomatizált rendszerrel olcsóbbá és gyorsabbá tenné. Mindegyik projekt üzleti tervvel és a tárgyalásokra felkészült projektgazdákkal, projektmenedzserekkel várja a befektetőket.


Lehetőségek az Egyesült Államok piacán

Hiába azonban a legzseniálisabb találmány, a hibátlan üzleti terv, ha nincs piac. A Trimarán Program keretében ezért alapos piackutatást is végeztek. A lehetőségek pedig szó szerint korlátlanok. Például az amerikai lakosság több mint 10%-a szenved vese-elégtelenségben és a gyakoriság növekszik. 2,4 millió embert, a cukorbetegek 15%-át érinti a lábszárfekély problémája, és ez a szövődmény évente 82.000 amputációhoz vezet. Az inkontinencia miatti kiadások éves szinten elérik a 16,3 milliárd dollárt és a piac 10%-os bővülést mutat. A kórszövettani mintafeldolgozási folyamatban használt paraffinos beágyazó rendszerek esetében a hagyományos kazettából évről évre 70-75 millió darabra van igény. Találmány, üzleti terv és piac is van – jöhet a befektető.

Befektető a láthatáron!

Jó időzítéssel a Semmelweis Innovations már a tavalyi esztendő végén elkezdte a sajtónyilvánosságon keresztül is orientálni az üzleti élet szereplőit. Sikerült meggyőzni a médiavilágot, hogy az innováció felkarolása közös ügy, mindannyiunk hasznára válik, így televízió-műsorokban, napilapokban és gazdasági szaklapokban is tág teret kaptak a kutatások beharangozói. Az első konkrét befektetői tárgyalásra pedig idén már sor is került. A cél most már az, hogy a tapasztalatokra építve még több egyetemi kutatás jusson el az üzleti tervig, mert ha a befektetőket mindig bőséges és minőségi választékkal várja az egyetem, akkor - akár a jó vendégek - odaszoknak.

 

Mártonyi Zoltán/OTS - Hírvonal



cimkék

hirdetés

Könyveink