hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

22,851 milliárd forint a kórházak adóssága

Februárban újabb 3,4 milliárd forinttal gyarapodott a magyar kórházak tartozása, az adósságállomány jelenleg 22,851 milliárd forint a Magyar Államkincstár friss adatai szerint, amelyeket a Napi.hu idéz.

A kórházi tartozások januári extra, 11 milliárdos, nehezen magyarázható megugrása után, februárban a szokásos mértékűre esett vissza az adósságnövekedés, így a plusz 3,4 milliárddal február 28-ra 22,851 milliárdra duzzadt a beszállítóknak ki nem fizetett, lejárt számlák ellenértéke a Magyar Államkincstár friss adatai szerint.

A növekedés két hónap alatt így mintegy 14 milliárd forintot tesz ki, ami az elektív ellátások visszafogása mellett nehezen magyarázható, még úgy is, hogy ezzel párhuzamosan a Covid-ellátás költségei megugorhattak. Ilyen mértékű adósságnövekedéshez az elmúlt években 3-4 hónapra volt szükség, az előző évek azonos hónapjait  a különböző időpontokban lezajló adósságkonszolidáció miatt nem érdemes összehasonlítani.

A beszállító cégek tapasztalatai szerint a kórházak teljesen leálltak a számlák kifizetésével, a nem Covid-ellátáshoz kapcsolódó termékkörben a szállítások is leálltak, összességében mintegy 4500 beszállító, többségében kkv került nehéz helyzetbe, kommentálta az adatokat a lap kérdésére a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. Rásky László szerint a szektor vállalkozásainak az jelentene érdemi segítséget, ha a gazdaság újraindításakor hozzájutnának a lejárt számláik ellenértékéhez.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink