hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

10 havi börtön hamis potencianövelő szerek árusításáért

Egy kaliforniai bíróság 10 hónapnyi szabadságvesztésre ítélt egy férfit hamisított árukkal való kereskedelemért, aki több ezer adag Kínából származó engedély nélküli potencianövelő szert vásárolt. A terméket az eBay-en akarta eladni, ám kiderült, hogy a szer veszélyes mennyiségben tartalmazott ólmot.

A vámtisztek három éve, a külföldről érkező küldemények átvilágításakor felfigyeltek egy csaknem 1800 darab potencianövelő tablettát tartalmazó csomagra. Egy hónappal később újabb, ezúttal 6 ezer darabos szállítmány akadt fenn a szűrőn. Ezt követően a nyomozókat arról értesítették, hogy a postafiókot bérlő férfi – akinek személyazonosságára időközben fény derült – további hat nagyobb kartondobozt akar elvinni a postáról. Ekkor a nyomozók rajtaütöttek, a dobozokban pedig 15 ezer tablettát találtak.

A lefoglalt tabletták laborvizsgálata megállapította, hogy azokban a merevedési zavarok kezelésére alkalmazott tadalafil aktív hatóanyag van, amely azonban kizárólag vényköteles gyógyszerekben fordulhat elő. Az igazi tabletta egyébként nem gyógyszernek, hanem étrendkiegészítőnek minősülő készítmény, így nem is tartalmazhat aktív gyógyszerhatóanyagot. A tablettákról ráadásul az is kiderült, hogy a megengedettnél 140-szer több ólom található bennük.

Az elmúlt pénzügyi évben az USA-ban mintegy 22 ezer hamisított, engedéllyel nem rendelkező hasonló árut sikerült lefoglalniuk az illetékes szerveknek, továbbá csaknem 700 olyan internetes portált zártak be, amelyek ezek értékesítésével foglalkoztak.  A lefoglalt áru értéke a kiskereskedelmi árakat figyelembe véve meghaladta az 1,26 milliárd dollárt, írja a hamisgyogyszer.hu.

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink