hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Zsótér Sándor mindent visz

Átadták a Színikritikusok Díját

Akár az adu ász: a színházi rendezők egyik jeles „vándormadara”, „bolyongója”, Zsótér Sándor nyerte a legjobb rendezés díját a Radnóti Színházban bemutatott Medea című előadásért, amely egyébként – szintén a kritikusok szavazatai alapján – az évad legjobb előadása lett. A legjobb díszletet Zsótér állandó munkatársa, Ambrus Mária tervezte, a legjobb jelmez ugyanebből a csapatból Benedek Marié, de ők leginkább önmagukkal és egy másik Zsótér-rendezéssel (Zemlinsky A törpe című operájával) voltak versenyben, a díjat tehát mindkét produkcióért kapták. És még nincs vége: a Medeát alakító Csomós Marié lett idén a legjobb női főszereplőnek járó díj.

Essék szó a többiekről is: a legjobb új magyar dráma kategóriájában Kárpáti Péter A negyedik kapu című darabja lett az első – ezt is a Radnótiban mutatták be. A legjobb szórakoztató-zenés produkció a Szkénében játszott és Pintér Béla által rendezett Parasztopera, a legjobb alternatív előadás pedig a Bolondok iskolája (Maladype – Találkozások Színháza) volt az elmúlt évadban.

A legjobb férfi főszereplő díját Bertók Lajos (Egy őrült naplója, Budapesti Kamaraszínház, rendezte: Sopsits Árpád) és Fekete Ernő (Az idióta, Katona József Színház, rendezte: Máté Gábor) kapta, a legjobb női epizodista kategóriájában pedig megosztva hirdettek győztest: Béres Ilonát a Madách Kamarában bemutatott Borisz Godunovban nyújtott teljesítményéért, Karna Margitot pedig a szabadkai Nem fáj! című előadásban nyújtott alakításáért díjazták. Különdíjat kapott Mátyás Irén, aki megteremtette és hosszú évek óta igazgatja a Zsámbéki Nyári Színházat, a Fővárosi Önkormányzat különdíját pedig a Madách Kamarában bemutatott Borisz Godunov (rendezte Kovalik Balázs) kapta.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés