hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Táplálkozás

Zöldek bírálják a génmódosított kukoricát biztonságosnak nyilvánító tanulmányt

A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) alapjaiban hibásnak tartja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) álláspontját, amely az Európában egyedül engedélyezett genetikailag módosított (GM) kukoricát biztonságosnak nyilvánította – közölték a zöld szervezetek az MTI-vel szerdán.

A Greenpeace és az MTVSZ azt várja mind az Európai Bizottságtól, mind a tagországoktól, hogy utasítsák el a MON810-es kódjelű kukoricafajta újbóli engedélyezését – olvasható a két szervezet közös közleményében.

A MON810 tízéves engedélye lejárt, az EU jelenleg vizsgálja ennek meghosszabbítását. Ehhez kapcsolódóan az EFSA június végén jelentette meg véleményét, amelyben a genetikailag módosított kukoricafajtát biztonságosnak nyilvánították.

A Greenpeace és az MTVSZ anyaszervezete, a Föld Barátai Európa által készíttetett tudományos elemzés azonban súlyos hibákra és hiányosságokra mutatott rá az EFSA véleményében, megkérdőjelezve annak végkövetkeztetéseit – áll a közleményben.

A természetvédők kifogásolják például, hogy az EFSA nem ismeri el, valójában erős a tudományos bizonytalanság a kukorica természetre és egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, valamint hogy a jelentés semmibe veszi azokat a tudományos vizsgálatokat, amelyek kétségbe vonják a növény biztonságosságát.

A zöldek azt is nehezményezik, hogy az EFSA jelentése elutasítja, vagy jelentéktelennek tünteti fel azoknak a kutatásoknak az eredményeit, amelyek azt bizonyítják, hogy a génmódosított kukorica által termelt rovarölő szerek káros hatással lehetnek az európai lepkékre vagy más rovarokra; az uniós szerv ehelyett „meghatározhatatlan intézkedéseket” javasol azokra a területekre, ahol a lepkék vagy a molyok élnek – állítják a közleményben.

Ugyancsak alapvető kifogás a civilek részéről, hogy az uniós állásfoglalás egy teljesen más génmódosított növényfajtán végzett tanulmányra hivatkozva próbálja bizonygatni a MON810 kukorica elfogadhatóságát, és egyáltalán nem vizsgálja a génmódosítási folyamat során a kukoricában létrejövő ismeretlen fehérjék biztonságosságát.

Hat ország már betiltotta a MON810-es kukorica termesztését, köztük Magyarország, Németország és Franciaország is. Számos tagország kormánya kifogásolta már az EFSA munkájának minőségét, és aggodalmát fejezte ki a kukorica biztonságosságát illetően. Májusban tizenkét tagország írt levelet a hivatalnak, kifogásolva annak munkáját. Legutóbb a francia kormány jelentette be, hogy nem fogadja el az EFSA tanulmányt a MON810-ről – emlékeztetnek a zöldek.

„Az Európai Bizottságnak nincs más választása, mint elutasítani az EFSA véleményét, fel kell függesztenie a MON810-es kukorica engedélyét és egy másik, elfogulatlan és a tudományra alapozó hatóságot keresni a génmódosított szervezetek biztonságosságának véleményezésére” – idézi a közlemény Vetier Mártát, a Greenpeace EU-kampányfelelősét.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés