hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Zircen avatott Réthelyi Miklós

Járóbeteg-szakellátó központot avattak pénteken Zircen; a bakonyi város új egészségügyi intézménye 888 millió forintos fejlesztéssel valósult meg.

Ez az egészségügyi intézmény a gyors szakorvosi beavatkozást biztosítja úgy, hogy a beteg aznap már haza is mehet, hiszen az otthoni környezet szintén fontos feltétele a gyógyulásnak - mondta az avatón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. Hangsúlyozta, hogy ez "koncepcionális változás" az egészségügyi irányításban, az egészségpolitikában, de csak akkor működik, "ha mindannyian megértjük ennek az átállásnak a jelentőségét".

Rámutatott: a kórházaknak "nagyon nagy súlyuk van a gyógyításban", de sok olyan gyógyítási lehetőség van, amikor nem kell kórházba menni, mert "egy jól működő járóbeteg-ellátó szervezet ezt biztosítani tudja". "Új szemlélet költözik az egészségügyi ellátásba" - fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva: míg korábban a betegellátást "elsősorban a kórházakra építették, ma azon dolgozunk, hogy az emberek egészségét minél tovább megőrizzük, tehát a hangsúlyt a megelőzésre helyeztük át".

Ha pedig a betegek gyógyításáról van szó, akkor az minél hamarabb és a lakhelyükhöz minél közelebb valósuljon meg - mondta a miniszter, rámutatva, hogy az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően Zircen és körzetében is több mint 30 ezer embernek a magas szintű orvosi szakellátását biztosítják. Az új intézményben 30 százalékkal több beteget lesznek képesek ellátni évente - tette hozzá, megjegyezve, hogy a gyógyulást eredményező kezelések aránya is jelentősen növekedhet majd.

Tótth Árpád, a zirci kórház és rendelőintézet igazgatója elmondta: a kétezer négyzetméter alapterületű új intézményben az emelt szintű szakellátások körében az egynapos sebészet mellett új lesz az urológia, az aneszteziológia és a gyermekgyógyászat, de ott lesz a városi és kistérségi háziorvosi ügyelet is.

Ottó Péter (Fidesz-KDNP), Zirc polgármestere emlékeztetett arra, hogy öt éve 800 milliós fejlesztéssel megújult a város kórháza, két éve újították fel 53 millióból a mentőállomást. Elmondta, hogy a most avatott járóbeteg-szakellátó központ létesítéséhez 800 millió forintos uniós támogatást nyert a zirci Erzsébet Kórház és Rendelőintézet, ehhez az önkormányzat 88 milliót tett hozzá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink