hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Zártkörű eligazítást tartott Pintér Sándor

A Népszava szerint az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan.

A humánszférában legfeljebb annak lehet örülni idén, ha nem lesz elvonás – a lap forrásai a többi közt ezt a konklúziót vonták le a terület egy részéért is felelős tárcavezető, Pintér Sándor zárt körű, szerdai állománygyűlésen mondott beszédéből.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett miniszteri tájékoztatón csaknem félezren hallgathatták meg az egyes területek államtitkárainak bemutatkozását, valamint Pintér Sándor belügyminisztert. A fórumon részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, akit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is elkísért.

A lap szerint a rendezvény az államtitkárok bemutatkozásával kezdődött; sokak számára most vált ismertté, hogy a Fülöp Attila által vezetett, eddig szociális ügyekért felelős államtitkárság neve gondoskodáspolitikaira változott. Pintér Sándor belügyminiszter főként arról beszélt, hogy a ciklus alatt milyen feladatokat akar megoldani; nagyjából ugyanazokat a problémaköröket említette meg újra, mint amelyekről a kinevezése előtti parlamenti bizottsági meghallgatáson is szót ejtett. Egyértelművé tette azt is, hogy pontosan tudja: a hozzá tartozó területek mindegyikének vannak megoldásra szoruló bérproblémái, ám ezek orvoslásáról szerinte akkor érdemes majd beszélni, ha már kiderült, van-e mit szétosztani.

A csaknem öt órás rendezvény alatt az uniós források esetleges érkezéséről egyetlen szó sem esett. Az viszont elhangzott, hogy az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan. Pintér Sándor bejelentette, hogy továbbra is készül az orvosok pontos megszámlálásra (ez több mint egy évtizede nem sikerül az egészségügyi kormányzatnak), az ügyeleti rendszer átalakítására, a mesterséges intelligencia szélesebb körű alkalmazására a diagnosztikában. Továbbá készül az alapellátási praxisok számának észszerűsítésére is. Az évek óta betöltetlen praxisok problémáját, egyebek mellett a praxishatárok módosításával, illetve ahol lehet, ott a körzetek összevonásával orvosolná. Van olyan terv is, miszerint a háziorvosi ellátás fenntartói feladatai az önkormányzatoktól az államhoz kerülnének. Pintér Sándor igyekezett megnyugtatni a hallgatóságát afelől is, hogy nincs szó arról, hogy a háziorvosok is a szolgálati jogviszony törvény hatálya alá kerülnének.

A teljes információt ITT olvashatja

 

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink