hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Az egészségesebb élelmiszerekért

WHO: továbbfejlesztett Codex Alimentarius

Új, a korábbiaknál szigorúbb nemzetközi élelmiszerellenőrzési szabályokat, kötelező vizsgálati módszereket fogadott el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes szakbizottsága. A testület 30 olyan feltételt tett kötelezővé, amelyeket a világ valamennyi országában követnie kell mind az élelmiszeriparnak, mind a helyi hatóságoknak az egészséges ételek biztosítása érdekében.

A világ minden országában előfordul ételmérgezés, különböző vegyszerekkel szennyezett ennivaló, készételek azonnali visszavonását kényszerítő hatósági intézkedés. A közelmúltban itthon is az üzletekbe került fuzáriummal szennyezett búzából készült tésztaféle, ami jelentős anyagi kárt jelentettek a gyártóknak és veszélyt a vásárlóknak.
A WHO élelmiszerekkel foglalkozó csoportja, a Codex Alimentarius Commission (CAC) egy hétig tartó tanácskozásán olyan irányelveket dolgozott ki, amelyek a világ valamennyi országára érvényesek és a fogyasztók egészségének védelmét szolgálják.
A CAC 1993-ban alakult és a WHO, valamint az Egyesült Nemzetek közös testülete. A most szervezett megbeszélésen 125 ország 500 képviselője vett részt. Hangsúlyozták, hogy a bizottság összetételét figyelembe véve olyan biztonsági szabályokat fogadtak el, amelyek lefedik a világ lakosságának 99 százalékát.

A testület olyan lépéseket tett kötelezővé az élelmiszeriparban, amelyek eredményeként az akrilamid mennyisége feltétlenül csökken az ételekben. Ennek az anyagnak a megjelenését 2002-ben svéd kutatók fedezték fel az erősen sütött szénhidrátokban, mint a sült krumpli, a kenyér és a péksütemények. Főzött ételekben nem fordul elő. A nemzetközi tudományos szakirodalom egyelőre nem egységes abban, hogy az anyag milyen mértékű egészségügyi veszélyt jelent azokra, akik sok, frissen sült ételt esznek, de bizonyos rosszindulatú daganatok előfordulását ritkábban észlelték, ahol a konyhatechnika az ilyen elkészítési módokat ritkábban használja.
Növelték az élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálatának gyakoriságát is. Külön kitértek a melamin használatának tiltására. A vegyületet a közelmúltban főleg a kínai élelmiszeripar alkalmazott különböző tápszerek hamisítására.
A CAC gondosabb helyi szabályozást szorgalmazott a ginzeng-készítmények, a szójatermékek esetén is.

dr. Matos Lajos

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés