hirdetés
2024. november. 24., vasárnap - Emma.

Egészségipar

Víztisztítók tesztje

Bár a vezetékes víz az egész országban iható, a fertőtlenítésére használt klór mellékíze és a vízminőség-romlástól való félelmek miatt nemcsak az ásványvíz-fogyasztás nőtt jelentősen, de egyre többen vásárolnak otthonukba víztisztítót. Mennyit javítanak a víz minőségén e berendezések? Milyen veszélyei lehetnek az ezekkel kezelt víz fogyasztásának? A hvg.hu felkérésére az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) nyolc különböző típusú víztisztító-berendezéssel kezelt vizet vizsgált és hasonlított össze az ugyanabban a háztartásban folyó csapvízzel.

Az OKI-nak az engedélyezett víztisztítókat eddig csak forgalomba hozataluk előtt állt módjában tesztelni. A szakvéleményezés során elvégzett ellenőrző laboratóriumi vizsgálatok pedig rövid ideig tartanak, így nem lehet ellenőrizni, hogy több hónapos használat után mi változik. 

A víztisztító vizsgálat háttere
Az OKI a vizsgálatot nyolc különböző helyszínen végezte. Minden készülékből – volt, ahol közvetlenül szűrőcsere után – vett mintát, és összehasonlította az adott háztartásban használt csapvízből vett mintával. A helyszíneken levett mintákat még aznap laboratóriumi körülmények között megvizsgálta. Az adatok tájékoztató jellegűek, és kizárólag az adott berendezéssel, adott háztartásban és körülmények között előállított vízre vonatkoznak. A vizsgálat a mintákban található baktériumokra, szerves vegyületekre, a vízkeménységre és a klór értékére irányult. Azt viszont nem ellenőrizte, hogy milyen mennyiségben találhatóak gyógyszermaradványok, hormonok, illetve arzén a tisztított vízben. Fontos azt is kiemelni, hogy a készülékek engedélye vezetékes ivóvíz utókezelésére vonatkozik, egyedi kútvizek kezelésére nem.
  
A vizsgálat nyolc különböző típusú – három fordított ozmózis elvén működő (a TGI visszasózó patronnal, a RO anélkül, a LUX by-pass alkalmazásával működik), két darab kancsós (Kenwood, Brita), valamint három aktívszénszűrővel működő (Nikken Pi Mag, eSpring, Everpure) – készüléket hasonlított össze.

A nyolc bevizsgált készülékből a vizsgálat hétben talált jelentős számú baktériumot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a telepszám a – OKI gyakorlatában alkalmazott – kifogásoltsági határértéket (500/ml) meghaladta, vagyis egészségügyi szempontból nem elfogadható – mondta Borsányi Mátyás, az OKI vizsgálatát vezető munkatárs. Az egyik vízmintában ráadásul a természetes vizekben gyakori Pseudomonasok is kimutathatók voltak.

Ezek az intézet magyarázata szerint jelentős nyálkaanyagot képezve tápanyagokká válhatnak további baktériumok számára, ezért jelenlétük az ivóvízben nem ajánlott.

A mintákban található baktériumokkal kapcsolatban megkeresett forgalmazók többségétől nem érkezett érdemi válasz. A Nikken PiMag – a hvg.hu kérdésére reagálva – elmondta: termékét forgalomba hozatal előtt alapos vizsgálatnak vetette alá, és úgy találta, hogy az azzal tisztított víz az emberi szervezetre nem ártalmas. Szerintük a használat és a tesztelés körülményei az eladott termékek esetén nem ellenőrizhetők. Az eSpring berendezést forgalmazó Amway szintén egy korábbi, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által még a forgalomba hozatal előtt kiadott engedélyre hivatkozott.

A mostani szakvéleményezés azonban – mint azt Sebestyén Ágnes, a vizsgálatot végző OKI biomérnöke hangsúlyozta – nem a termék engedélyét és az akkori eredményeket „kérdőjelezi meg”. Szerintük az akkori vizsgálat – a használati útmutató leírásait szem előtt tartva – egy teljesen új berendezés tesztelésére irányult, a mostani pedig egy már használatban lévőt ellenőrzött, adott körülmények között.

Azokat a berendezéseket, amelyeknek van engedélyük, vizsgálta már az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízbiztonsági Osztálya, és szakvéleményt is adott róluk. Ezeknél a berendezéseknél tehát már ellenőrizték a vízzel érintkező anyagok minőségét, és vizsgálták, hogy a rövid vizsgálati periódus alatt a kezelt vízzel történik-e olyan minőségi változás, ami egészségkockázattal jár. Engedéllyel nem bíró kisberendezéseknél előfordulhat, hogy nem tartalmaznak baktériumok elleni védelmet, vagy az egészségre más okból kockázatos anyag van bennük.

A baktériumok elszaporodása, az íz- és szaganyagok megjelenése, illetve a vízminőségromlás kockázata az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) tájékoztatása szerint csökkenthető a rendeltetésszerű üzemeltetéssel, a karbantartásra vonatkozó előírások betartásával. A mintavétel során arra is fény derült, nem mindegyik készülék tulajdonosa tartja be precízen a géphasználatához szükséges előírásokat. A Lux készülékben például egy éve és három hónapja nem cseréltek szűrőt, holott a használati útmutatóban legfeljebb egy évig lehet várni ezzel. De, mint az OKI és a hvg.hu közös vizsgálatából kiderült, a használati útmutató betartása sem elegendő óvintézkedés minden esetben. A Brita Classic és a Nikken PiMag víztisztítónál ugyanis közvetlenül szűrőcsere után vizsgálták a vizet. Ahogy a készülékek OTH-engedélye sem garancia arra, hogy használat közben nem szaporodnak el a baktériumok.

A mintavétel előtt cserélt szűrővel működő Brita Classic nevű készülék által tisztított vízben nem érte el a határértéket a telepszám, viszont több ammóniumot találtak benne, mint amennyi megengedett. Az ammónium megjelenésének veszélye – hangsúlyozta Borsányi –, hogy bakteriális tevékenység miatt nitritté alakulhat, de a kezelt vízben még nem jelent meg ilyen vegyület.

Ammónium az OKI feltételezése szerint az új szűrő nem megfelelő üzembe helyezése miatt alakulhatott ki, vagyis üzembe helyezés előtt a készülék tulajdonosa nem áztatta a szűrőt. Ám a tulajdonos, mint állítja, szűrőt az előírásnak megfelelően aktivizálta. Szerinte érdemes lenne többször megismételni a víztisztító tesztet, több szűrő használatánál, hogy kiderüljön, ez technológiai hiba, vagy valami más oka lehet a szennyeződésnek. A Brita szűrő további, speciális problémája az ezüstözött aktív szénből kioldódó – WHO ajánlás feletti – ezüst. Az ezüstöt fertőtlenítő hatása miatt alkalmazhatják a víztisztisztító berendezésekben, tolerálható mennyisége 0,1 mg/l, de a csecsemők érzékenyebbek, mivel ez az anyag számukra mérgező lehet. Ezért csecsemők részére 0,01 mg/l koncentráció felett nem javasolható. Az ammónium és az ezüst értéke – a készüléket azóta is használó kétgyermekes családapa szerint – elgondolkoztató.

Nitritet három mintában – a Nikken PiMag, az eSPRING, valamint a TGI RO berendezésben is – találtak, de egyik esetben sem haladta meg a határértéket, vagyis a 0,5 mg-ot literenként. A nitrit elsősorban olyan esetben jelenik meg, amikor egyes baktériumok az ammóniumból nitritet állítanak elő, de valamilyen okból a nitrit nem alakul át nitráttá. A megengedett határérték felett a nitrit szintén megbetegedést okozhat.

A baktériummal szennyezett készülékeket – az OKI ajánlása szerint – minden esetben fertőtleníteni kell, amihez a gyártó vagy forgalmazó véleményét kell kikérni. Javaslatuk szerint fontos a használati útmutató betartása, a berendezések rendszeres karbantartása és a kisberendezések baktériumok elleni védelme. Ennek leggyakoribb módjai az UV-lámpa, valamint az olyan aktívszén alkalmazása, amelynek baktériumok elszaporodása elleni védelme valamilyen módon meg van oldva (nanotechnológiával előállított aktívszén, ezüstözött aktívszén, KDF szűrőházban lévő aktívszén). Továbbá a szűrőket – amelyik készülékhez tartozik, ott az UV-lámpát is – meghatározott időközönkénti cserélni kell.

Nemcsak a baktériumok elszaporodása, hanem a víz vezetőképességének csökkenése is problémát okozhat a fogyasztásnál. A vezetőképesség ugyanis, mint az OKI a vizsgálat értékelésénél hangsúlyozta, az összes szervetlen ion mennyiségével van összefüggésben.

Az ionok közül főként a kalcium és a magnézium mennyiségének csökkenése jelenthet kockázatot. Az ivóvízben lévő kalcium azért fontos a szervezet számára, mert a magyar étkezési szokások alapján kevés tejterméket fogyasztunk, s így a kalciumbevitel egyik fontos forrása az ivóvíz.

A kalcium hiánya az ionháztartás felborulását, csontritkulást okozhat. Ezért sem javasolják a szinte ionmentes víz hosszú távú, kizárólagos ivóvízként történő fogyasztását, különösen a nyári, kánikulai időszakban. A túl nagy kalciumtartalmú víz viszont vesekövet okozhat, emiatt szerepel a kormányrendeletben minimum (50 CaO mg/l) és maximum (350 CaO mg/l) közötti érték.

A megengedettnél kisebb értéket három – a visszasózó patron nélküli RO berendezés, a Brita Classic és a TGI márkájú, fordított ozmózis elve alapján működő – készüléknél mérték. Ez utóbbiban annak ellenére, hogy a készüléket olyan visszasózó patronnal szerelték fel, ami épp a kalcium- és magnéziumionokat lenne hivatott pótolni.

A TGI RO készüléket forgalmazó TGI Tisztavíz Kft. képviselője elmondta, ismeri a felsorolt problémákat, de azt is hangsúlyozta, a szóban forgó készülék nem a terméke. A kezelt víz ásványianyag-tartalma szerinte visszasózással növelhető a kívánt mértékben, de sehol máshol a világban nem kritériuma a kezelt víznek, csak a magyar szabvány írja elő.

A kezelt víz határérték alatti összes keménysége (kalcium és magnézium) miatt az OKI javasolja nagyobb kapacitású visszasózó patron alkalmazását, illetve azt, hogy a kezelt vizet ne alkalmazzák hosszú távon kizárólagos ivóvízként.

A kormányrendeletben elfogadhatóként meghatározott vízkeménységi értéket a 8-ból 5 készülékben – Kenwood és LUX, eSpring, Nikken Pi Mag, Everpure által tisztított vízben – mértek.

A bevizsgált készülékek többsége a víztisztítás során csökkentette a vas és a klór vízbeni mennyiségét, de száz százalékosan csupán a TGI és az RO szűrte ki mindkét vegyületet. A vas mennyiségének csökkentése azért is előny, mert nagy koncentrációban elszíneződést, ízproblémákat okozhat a vízben. De sokan megfeledkeznek arról, hogy a csapvízben lévő klór megfelelő szinten tartja a baktériumok számát – mutat rá az OKI.

Mivel a legtöbb kisberendezés csökkenti a víz klórtartalmát, ráadásul a kiszűrt szerves anyagok és a kisberendezésekben található műanyagokból származó szerves anyagok jó táptalajt biztosíthatnak a baktériumoknak, azok könnyen szaporodnak, különösen, ha melegben, azaz hűtés nélkül tárolják a készüléket. Már csak hab a tortán, hogy ha néhány napig nem használják, jó eséllyel többszöröződik meg a bacilusok száma.

Forrás: HVG Online; Fogyasztók.hu

cimkék

Könyveink