Táplálkozás
Vita a gyorséttermi étkezési szokások változásáról New Yorkban
2009. október 27. 11:53
Változtatott az ételválasztási és –fogyasztási szokásokon a rendelet, amely előírta, hogy New York város gyorséttermeiben fel kell tüntetni a menük kalóriatartalmát – közölték a város illetékesei hétfőn egy tanulmány alapján. A megállapítás éppen az ellenkezője annak, amire egy pár hete közzétett másik, az önkormányzattól független felmérés jutott.
2008 júliusában New York volt az első amerikai város, ahol előírták a gyorséttermeknek, hogy függesszék ki ételeik kalóriatartalmát, így tegyék lehetővé a vásárlók tudatosabb választását.
A város egészségügyi osztálya előzetes eredményeket hozott nyilvánosságra abból a vizsgálatból, amelyben 10 ezer fogyasztót kérdeztek meg 2007-ben 275 helyszínen, majd idén újra 12 ezer embert. Az adatok szerint a tanulmányban szereplő 13 gyorséttermi- és kávézólánc közül kilencben kisebb kalóriatartalmú ételeket választottak a vevők.
Az előző tanulmányban a New York-i és a Yale Egyetem kutatói alacsony jövedelmű, kisebbségi népcsoportok által lakott környékeken vizsgálódtak. 1156 felnőtt gyorséttermi vásárlását elemezték a rendelet bevezetése előtt és után. Bár a fogyasztók 54 százaléka tudott a kifüggesztett táblázatról, a beszerzett élelem kalóriatartalma semmivel sem lett kisebb, sőt kissé nagyobb volt, mint a szabályozás előtti vásárlásoknál. Kontrollként a szomszédos Newark (New Jersey) adatait használták a kutatók, ahol még nem vezették be a kalóriatartalom feltüntetését.
Michael Bloomberg, New York város polgármestere akkor ezt úgy értékelte, túl közel esett a tanulmány időpontja a változás bevezetéséhez. A város saját tanulmányát többféle lakókörzetben folytatta le, ezért hitelesebbnek vélik a kapott eredményt. Bloomberg mindenesetre október elején is hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a lakosság tájékoztatása, egyébként pedig „ez Amerika és mindenkinek jogában áll azt enni, amit akar”.
MTI
A város egészségügyi osztálya előzetes eredményeket hozott nyilvánosságra abból a vizsgálatból, amelyben 10 ezer fogyasztót kérdeztek meg 2007-ben 275 helyszínen, majd idén újra 12 ezer embert. Az adatok szerint a tanulmányban szereplő 13 gyorséttermi- és kávézólánc közül kilencben kisebb kalóriatartalmú ételeket választottak a vevők.
Az előző tanulmányban a New York-i és a Yale Egyetem kutatói alacsony jövedelmű, kisebbségi népcsoportok által lakott környékeken vizsgálódtak. 1156 felnőtt gyorséttermi vásárlását elemezték a rendelet bevezetése előtt és után. Bár a fogyasztók 54 százaléka tudott a kifüggesztett táblázatról, a beszerzett élelem kalóriatartalma semmivel sem lett kisebb, sőt kissé nagyobb volt, mint a szabályozás előtti vásárlásoknál. Kontrollként a szomszédos Newark (New Jersey) adatait használták a kutatók, ahol még nem vezették be a kalóriatartalom feltüntetését.
Michael Bloomberg, New York város polgármestere akkor ezt úgy értékelte, túl közel esett a tanulmány időpontja a változás bevezetéséhez. A város saját tanulmányát többféle lakókörzetben folytatta le, ezért hitelesebbnek vélik a kapott eredményt. Bloomberg mindenesetre október elején is hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a lakosság tájékoztatása, egyébként pedig „ez Amerika és mindenkinek jogában áll azt enni, amit akar”.
MTI