hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Visszautasították a béremelésről szóló első ajánlatot (Frissítve: Éger cáfolt)

Az orvosok és a nővérek szembeállítása a gond – derül ki a nol.hu cikkéből.

Lapunk úgy tudja, hogy az első ajánlat szerint, júniustól 100 ezer forinttal, a jövő évtől pedig további 51 ezer forinttal megemelik a szakorvosok bérét, az ápolónőknek viszont bruttó tíz százalékos többletet kínáltak. Azaz átlagosan 13 ezer forinttal nőhetne a havi jövedelmük. Az ajánlatról az érdekképviselők egyhangúan úgy vélekedtek: ha ez megvalósul, szembeállítja az orvosokat és a nővéreket. (Ők az ápolónőknek 20-30 ezer forintos emelést szeretnének.) – olvasható a nol.hu-n.

A kormányzat az orvosi bérekre tett javaslattal a rezidensösztöndíjak miatt kialakult bérfeszültséget orvosolná. Mint emlékezetes: tavaly júliustól 151 ezer forintos támogatást kaptak a rezidensi ösztöndíjból kilépő szakorvosok, hogy ne csökkenjen a szakképzési idő végén a jövedelmük. Ez azonban bérfeszültséget okozott, mert így a kezdő szakorvosok annyit keresnek, mint a több évtizede praktizáló főnökeik. Az ajánlott 100 ezer forinttal ezt a problémát orvosolták volna.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI-nek azt mondta a jövő évi bérrendezést illetően, hogy "a számok még mozognak", és nem csak a bér oldaláról, hanem a működést illetően is van hiány az egészségügyben.
A nagyságrend számottevő, és a kormányzat béremelési szándékát is üdvözölte a kamarai elnök, a mértékét pedig az alapján tudják megítélni, hogy milyen tervet készít az államtitkárság az ütemezést illetően, illetve a bérrendezés folytatását. Érdemben a megismert tervek alapján tud majd konkrétumot mondani – tette hozzá.
A köztestület elnöke is azon az állásponton van, hogy a visegrádi négyek átlagához képest az egészségügyi finanszírozás 2 százalékkal van elmaradva, ami nagyjából 600 milliárd forint.

Éger István egyben visszautasította az egyik napilap online kiadásában megjelenteket, miszerint a sztrájktárgyalásban részt vevők minősítették volna a kormány béremelésre vonatkozó terveit. "Ezzel ez az orgánum megpróbálta hiteltelenné tenni a tárgyaló feleket és az egy éve folyó tárgyalásokat. Ez káros és visszautasítjuk" - fogalmazott.
Előrelépésként kell értékelni, hogy a tárgyalások során eredmények látszanak – mondta Éger István.

(forrás: MTI/nol.hu)
hirdetés

Könyveink