hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Visszaeső szénhidrátbűnözők?

Rég volt annyi dolga újságírónak interjúalanyai szavainak finomításával, mint amikor a nemzeti erőforrás tárca új rendeletéről kértünk reakciókat. Mert azok alig viselik a nyomdafestéket. Íme, egy finomított változat: „a cukrosoknak annyi. Ezek arra játszanak, hogy kiirtsák az embereket?”

A kormány a cukorbetegségben szenvedő legalább nyolcszázezer embert kívánja megregulázni. Méghozzá úgy, hogy a korszerűbb, olcsóbb gyógyszereket megvonná azoktól, akik a kötelezően előírt plusz vértesztellenőrzéseken nem tudnak „megfelelő eredményt” produkálni. Amiből a szaktárca bürokratái a kezelő orvosokkal azt a zsebbe és egészségbe vágó következtetést kívánják levonatni, hogy a páciens bizonyára visszaeső szénhidrátbűnöző. Aki kétszer egy évben rosszul vizsgázik, azt visszaminősítik az analóg inzulinról a „szakállas” régire, akinek pedig még nincs szüksége az öninjekciózásra anyagcseréjének karbantartásához, annak a felírt, méregdrága tablettáiból kellene hetvenszázalékos önrészt vállalnia – írja a Vasárnapi Hírek.

A „mit enni” zsebbevágó kérdés: sok friss zöldség és gyümölcs – olyan, amelyben kevés a szőlőcukor – kell, az olcsóbbnak számító krumpli, rizs és kenyér hanyagolandó. Ha néha édességre vágynak, a diabetikus csoki, sütemény – ha van egyáltalán – kétszer annyiba kerül, mint a „normál”, s egy apró üveg lekvár hat-hétszáz forintot is kóstál. Barát Árpádné, a Diósgyőri Cukorbetegek Egyesületének vezetője amondó: sokan minimálbérből próbálják meg karbantartani betegségüket.

Cukorbeteg ő is, a férje is. Kettejük gyógyszere – a ma még meglévő támogatással is – havonta harmincezer forint. – Ez maga a „vérvád” a fejünk felett – mondja. Még akkor is felháborítónak tartja, ha némi racionalitását – a fokozott ellenőrzést, amiből még néhány embernél talán állapotjavulás is lehet – elismerik. De a teszt is drága, nem beszélve az orvosoknál jelentkező tumultuson: amit nyer a társadalombiztosítási kassza a réven, azt elveszti a vámon – véli.

Komáromi Zoltán 32 éve háziorvos, egyben országos szakfelügyelő főorvos. Úgy látja, ilyen rendeletekkel a beteg és orvosa közötti bizalmi viszonyt egy csapásra tönkre lehet tenni.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink