2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Videoüzenetben vallotta be az eutanáziát a brit orvos

Újabb vádakkal kell szembenéznie annak a brit orvosnak, aki beismerte, hogy mintegy húsz páciensének - köztük saját fiának - segített meghalni - közölték a vizsgálódó hatóságok a hét végén.

A 75 éves Howard Martint 2005-ben felmentették a vád alól, hogy halálos adag fájdalomcsillapítóval megölte három betegét. Működési engedélyét azonban ezt követően visszavonták, most pedig a The Daily Telegraph című napilapban szombaton megjelent vallomása alapján a hatóságok fontolgatják ügyének újbóli megnyitását.

Martin, aki videonyilatkozatban ismerte be ténykedését, elmondta, hogy nem bánta meg, amit tett. Állítása szerint keresztényi könyörületből segített véget vetni a fájdalomtól sújtott páciensek szenvedéseinek.

"Tiszta a tudatom, semmitől nem félek" - mondta el az otthonában adott interjúban.

Felidézve döntését, hogy véget vet fia, Paul életének - aki rákban szenvedett 1988 májusi halála előtt -, Martin feltette a kérdést: "mi mást tehettem volna érte, mint biztosítani a méltóságát?"

eutanazia

Nem biztos, hogy meghalt volna a beteg

A brit orvosi tanács azonban "teljességgel elfogadhatatlannak" minősítette viselkedését, és hangsúlyozta, hogy egyes esetekben nem volt bizonyíték arra, hogy a páciensek szenvedtek. És míg az általa beinjekciózott 18 páciens közül soknak csak napjai lettek volna hátra, legalább egy beteg - a 74 éves Harry Gittings - felépülhetett volna nyelőcsőrákjából, ha nem kap 200 milligramm diamorfint Martintól. Az orvos tette után azt állította a családnak, hogy Gittins rákja átterjedt. A 2005-ös eljárásban az 59 éves Frank Moss, valamint a 74 éves Stanley Weldon halála miatt is megvádolták az orvost, akit akkor felmentettek.

Gittins fia szombaton úgy nyilatkozott: reméli, hogy újranyitják a korábbi aktákat.

Az angol jogrend 2005-ös megváltoztatása óta már nincs érvényben az a korábbi elv, hogy ugyanazzal a váddal nem lehet valakit kétszer meggyanúsítani. Amennyiben új és meggyőző bizonyítékok kerülnek elő, ismét megvádolható ugyanaz az ember ugyanabban az ügyben.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink