hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Vidéken nőtt a háziorvosok száma

A letelepedési pályázaton 188 háziorvos és 74 fogorvos nyert 2014 és 2018 között, közli a Világgazdaság.

Különösen a vidéki térségekben nő a háziorvosok száma – állapítható meg a kormány Nemzeti reformprogramjából, amelyet az Európai Bizottságnak nyújtott be. A dokumentumból kiderül, hogy 2014 és 2018 között a letelepedési pályázaton 188 háziorvos és 74 fogorvos nyert. A kifizetett támogatási összeg háziorvosi pályázók esetében 2,8 milliárd forintra, míg a fogorvosoknál 1,66 milliárd forintra rúgott.

A praxisjogvásárlási pályázattal ez idő alatt 220 orvos cserélt praxisjogot, az erre kifizetett támogatási összeg meghaladta az 1,1 milliárdot.

A hazai egészségügyi ellátórendszer fejlesztésével a kormány célja a magyar állampolgárok egészségi állapotának javítása, az egészségben eltöltött életévek növelése. A 43 oldalas tanulmányban kiemelik, hogy növekszik a hazánkban dolgozó orvosok száma, ami a Rezidens támogatási programnak is köszönhető, ezen keresztül 2011 óta több mint ötezren részesültek ösztöndíjban.

A rezidensek fejenként nettó 100, 150 vagy 200 ezer forint juttatásban részesülhetnek.

Az egészségügyhöz való általános hozzáférést a Praxisváltó program is javítja, amelyre az idén 1,25 milliárd forint áll rendelkezésre. A strukturális reformokat támogató programok keretében az alapellátási szolgáltatások és az egynapos sebészeti ellátások fejlesztése áll. A fekvőbeteg-ellátáshoz kötődő fejlesztések révén tavaly az egészségügyben 31 százalékkal bővült a beruházások volumene. A hangsúlyt a jövőben is a szűrővizsgálatok bővítésére helyezi a kormány.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban
hirdetés

Könyveink