hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Gyógyítás

Versenylovak után embereken tesztelik az ínak őssejtes gyógyítását

Egy őssejteket alkalmazó technikát, amelyet mintegy 1500 versenyló ínsérülésének gyógyítására már eredményesen alkalmaztak, először próbálják ki Achilles-ín sérülést szenvedett embereknél.

A brit MedCell Bioscience biotechnológiai vállalat szerdán jelentette be, hogy egy éven belül megkezdi a humán klinikai próbákat, 2011-re pedig több európai kórházban nagyobb szabású vizsgálatot tervez.
A pácienseknek több millió saját őssejtjüket fecskendezik be. A sejteket a kinyerés után laboratóriumban szaporítják, ezután juttatják vissza. Az őssejtek új szöveteket hoznak létre, ezáltal helyreállítják a sérült részt.
Több mint 1500 versenylovat gyógyítottak már ezzel a technikával, és az eredmények azt mutatják, hogy három éven belül 50 százalékkal kevesebb újabb ínsérülésük keletkezett, mint a hagyományos kezelés után.
Nicola Maffulli ortopédsebész – aki részt vesz a klinikai próbákban – elmondta, hogy szokatlannak számít, ha az állatgyógyászatból kerül át egy eljárás az emberi orvoslásba, a fordított eset a gyakoribb.
Az őssejtterápia gyorsan kedveltté vált a versenylovak világában az ínsérülésekkel való küzdelemben, mert ezek az állatok több millió dollárt is érhetnek.
Az eredeti helyreállító technikát a londoni Royal Veterinary College állatsebészei dolgozták ki.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés