hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Verseny a forintokért

Idén sem halmozza el állami támogatással a háziorvosokat a gazdasági tárca. A minisztérium ugyanis mindössze két pályázattal segíti a gyógyító munkát végzőket. A pályázatokban nem sok újdonságot találni, a konstrukciók és a feltételek csaknem azonosak a tavalyiakkal.

A háziorvosok az idén leginkább a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéseit segítő kamattámogatástól remélhetnek állami segítséget. A konstrukció céljaira 300 millió forintot különítettek el – ebből mindössze 70-80 pályázó  támogatására futja. Nem árt tehát sietni, hiszen a pályázatokat március elejétől lehet benyújtani, és azokat a beérkezés sorrendjében bírálja el a gazdasági tárca. Ha a rendelkezésre álló keret kimerül, hiába bizonyul sikeresnek egy pályázat, nem számíthat állami támogatásra. Kamattámogatásért ÁNTSZ-engedéllyel rendelkező felnőtt- és házi-gyermekorvosok, fogorvosok, valamint olyan háziorvosi vállalkozások folyamodhatnak, amelyek 250 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak, éves nettó árbevételük pedig kevesebb négymilliárd forintnál.

Nem számíthatnak kedvező elbírálásra azok, akik az elmúlt két évben veszteségesen gazdálkodtak, csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt állnak, esetleg korábban már kaptak állami támogatást. Előírás az is, hogy a pályázónak nem lehet 60 napot meghaladó köztartozása. A kamatok egy részét a háziorvosi működési jog, a praxis működtetéséhez szükséges új és használt gépek, berendezések, valamint az orvosi rendelő megvételéhez, felépítéséhez felvett hitelek után lehet igényelni. A praxis megvételéhez csak a magánszemélyek kaphatnak támogatást, az eszközök és a rendelő megvásárlásához azonban az orvosi vállalkozások és a közhasznú egészségügyi szolgáltatók számára is jár állami segítség.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés