2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Vércukor-érzékelő inzulinpumpa

A vércukor-érzékelővel ellátott inzulinpumpa mind gyermekek, mind felnőttek cukorbetegségének kezelésében megbízhatóbb, mint a naponta többször beadott inzulininjekció. Az eddigi legnagyobb vizsgálat eredményeit az Amerikai Cukorbeteg Társaság 70. kongresszusán ismertették Orlandóban.

Az 1. típusú diabétesz – ami gyermek- és fiatal felnőttkorban a leggyakoribb anyagcsere-betegség –, kezelése, a rendszeres inzulinpótlás még a legkorszerűbb, finom tűvel ellátott fecskendők esetén is megnehezíti a beteg életét.

Az inzulinpumpa gondolata a szívgyógyászoktól érkezett, akik a múlt század hetvenes éveiben a kimaradó vagy túlságosan lassú szívműködés pótlására szükség esetén beoperálták a ritmusszabályozó pacemakert. Innen jött a pumpával történő inzulinkezelés ötlete.

Évtizedek alatt ez az eljárás bámulatos gyorsasággal tökéletesedett. A legkorszerűbb technika pumpa útján juttatja a beteg szervezetébe az inzulint, melynek adagját a készülék másik része, az érzékelő által néhány percenként mért vércukorszint alapján szab meg a műszer.

A most ismertetett STAR 3 tanulmány 156 cukorbeteg gyermek és 329 felnőtt egyéves kezelését összegezte. A betegek cukorbaját a korábbi kezelési időszakban nem sikerült megfelelően kézben tartani. A Medtronic cég által kidolgozott MiniMed Paradigm rendszerrel végzett inzulinadagolást a hagyományos, naponta többszöri inzulininjekció alkalmazásának eredményével hasonlították össze.

A legfiatalabb cukorbeteg gyermek hétéves, a legidősebb felnőtt 70 éves volt. A vizsgálatban 30 amerikai és kanadai cukorbeteg-gondozó intézet vett részt. A kezelés eredményességét nem is a hirtelen hullámzó vércukorszint, hanem a több hónapos átlagot mutató glikált hemoglobin mérésével figyelték meg.

A szenzorral összeépített inzulinpumpa négyszer eredményesebben csökkentette a glikált hemoglobin szintjét, mint az inzulininjekció. A korszerű technika lényegesen biztonságosabb a cukorbetegség kezelésére, mint az injekciózás.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink