hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Vénnyel biztonságosabb

Az európai és a magyar gyógyszerügyi hatóságok időről időre felülvizsgálják az palettán lévő hatóanyagokat és ítéletet hoznak az alkalmazásukkal kapcsolatban. Ezekről a hatóanyagokról hozott döntések befolyásolják azoknak a kombinált készítményeknek a gyakorlatát is, melyek egy komponensként tartalmazzák az adott hatóanyagot.

Egy-egy ilyen európai felülvizsgálat után ExtractumPharma zrt két gyógyszere került vény nélküliből vényes kategóriába. A hatóság úgy ítélte meg, hogy sem a barbiturát tartalmú gyógyszerek, sem a codein tartalmú készítmények nem vásárolhatók meg a továbbiakban recept nélkül. Ezért a Troparin Combinatum tabletta és az Erigon szirup is vényköteles termék lett a döntés nyomán. Nem példa nélküli ez a változás, 2007-ben az Algopyrin és a szintén ExtractumPharma zrt termék Demalgon is vényessé vált.

Az Erigon szirup 12 éves kor alatt nem adható a jövőben, ahogy egyetlen codein tartalmú szer sem Európában. A felülvizsgálatra a codeinnel kapcsolatban azért került sor, mert egyes uniós tagállamokban azt tapasztalták, hogy a sokféle, elsősorban fájdalomcsillapításra alkalmazott codein tartalmú készítmény kisgyermekekben mellékhatásokat okozhat. A 14 jelentett esetből a legfiatalabb gyermek 17 napos volt. Magyarországon nem volt olyan codein tartalmú gyógyszer forgalomban, amely ilyen fiatal csecsemőnek adható lett volna.  A hatóság megállapította, hogy a codein csak 12 éves kor felett biztonságos, illetve 12 és 18 éves kor között is csak akkor, ha a gyermeknek nem károsodott a légzésfunkciója.

A codeinnel kapcsolatban felmerült az abusus lehetősége, ezért Magyarországon is csak receptre lehet kiváltani a jövőben a codein tartalmú szereket. Szerencsére maga az Erigon szirup nem szolgáltatott okot erre az aggodalomra, mert relative alacsony a codein tartalma, nyákoldó hatása miatt viszont számottevő mennyiség elfogyasztása gyakorlatilag lehetetlen.

A Troparin Combinatum tabletta 1933, az Erigon szirup 1935 óta van forgalomban, ez idő alatt egyetlen gyógyszer mellékhatás bejelentés sem érkezett a két gyógyszerrel kapcsolatban. Az orvosok kezébe adva azonban a vényírás lehetőségét, a betegeink fokozott biztonságban vannak.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés