hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Várólisták: többet várnak kevesebben

Csökkent az intézményi várólistán regisztrált esetek száma a február 1. és május 1. közötti időszakban, írja a Világgazdaság.

A lista hossza az összes regisztráltnál 3064, az előjegyzettekkel együtt pedig 4674 esettel csökkent – közölte a Világgazdaság megkeresésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Míg februárban több mint 31,5 ezer eset volt a várólistákon, májusban a számuk 26,8 ezerre csökkent. Bár a sürgősségi területeken kisebb-nagyobb mértékben természetesen folytatódott az ellátás – például a traumatológiákon, ám a járóbeteg-ellátásban az elmúlt két hónapban csak a sürgős eseteket látták el, így ebben az időszakban a listákra a felvétel is megtorpant – közölte a NEAK. Ugyanakkor várható, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően ismét emelkedő számban kerül sor regisztrációra és ellátásra – tették hozzá.

A koronavírus-járvány miatt egyes beavatkozások esetében a NEAK-nál vezetett előjegyzési listák hossza nagyon eltorzult: amíg például egy szürkehályog-műtétre az elmúlt hat hónapban átlagosan 76 napot kellett várni, ez most 222 napra nőtt. Mindez annak dacára, hogy februárban a NEAK adatai szerint szürkehályog-műtétre – amelyre mindig is a leghosszabb volt a várólista – több mint 12,8 ezer beteg várt, májusban csak 10,6 ezer.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

hirdetés

Könyveink