hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Varga: nincs szükség újabb intézkedésekre

A kormány hétfőn elküldte az Európai Bizottságnak idei, aktualizált konvergenciajelentését - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter.

 

 A kormány azzal számol, hogy az idén újraindul a növekedés, 3 százalék alatt marad a hiány és ehhez nincs szükség újabb intézkedésekre – jelentette be a konvergenciaprogramot bemutató Varga Mihály. A gazdasági tárca vezetője jelezte, hogy a növekedés újraindulását elsősorban egyedi tételek korrekciója, így a kedvezőbb mezőgazdasági év, a külső kereslet élénkülése, a stabil államháztartási helyzet és a magyar pénzintézetek hitelbővítő intézkedései segíthetik.

Szerényebb növekedés 

A dokumentum idén és jövőre is 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal tervez, így az államadósság GDP-arányos szintje az idei évben 78,1, jövőre pedig 77,2 százalékra csökken. idén a GDP 0,7 százalékkal bővül a korábban várt 0,9 százalék helyett, míg jövőre a növekedés 1,9 százalékos lesz - sorolta az adatokat a szakminiszter, aki azt is bejelentette: 3,1 százalékra csökkent az idei inflációs előrejelzés, jövőre pedig 3,2 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak. A gazdasági tárca a konvergenciaprogramban 293,1 forintos euróárfolyammal számolt, ami magasabb a korábban várt 283 forintos árfolyamnál.

Kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól

A kormány azzal számol, hogy Magyarország az idén kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól - válaszolta egy kérdésre a nemzetgazdasági miniszter kedden. Varga Mihály kifejtette: mivel Magyarország az elmúlt két évben teljesíteni tudta a 3 százalék alatti hiányt, az államháztartás egyensúlyi pályára került, így "minden okunk feltételezni", hogy Brüsszel megszünteti a 2004 óta tartó eljárást.

Alig érezte meg a forint

Kissé gyengült a forint kedden délelőtt, miután a nemzetgazdasági miniszter ismertette a Brüsszelnek megküldött legfrissebb konvergenciaprogramban szereplő kormányzati makrogazdasági előrejelzéseket; az euró árfolyama 295 forint fölé emelkedett, de a kereskedők szerint csendes a piac, s az 50 filléres gyengülés nem nevezhető érdemi reagálásnak. Hozzátették, alapvetően optimista a hangulat és a piaci szereplők abban bíznak, hogy a korábban bejelentett gazdaságélénkítő csomagon felül nem lesznek újabb, a költségvetést érintő kormányzati intézkedések.

 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés