hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Egészségipar

Van, aki jól jár a világméretű influenzapánikkal

A svájci Roche gyógyszergyár, a világ legnagyobbja rákellenes szerekből, egyszersmind az egyik legjobban keresett influenzakezelő szer gyártója, július végén 5,213 milliárd svájci frankos adózott eredményt jelentett az első félévről egyszeri tételek és kisebbségi részesedések nélkül, 11 százalékkal többet a tavalyi első félévi 4,713 milliárdnál. Az elemzők csak 4,7 milliárdot vártak az első félévről.

Ezt főleg az influenzaellenes szere, a Tamiflu újjáéledésének köszönhette az új influenza megjelenése miatt, és segített az is, hogy tavaly a Roche 43,7 milliárd dollárért megvette az amerikai Genentech – a világ második számú biotechnológiai cége – még nem nála volt kisebbségét.

Egyszeri tételekkel együtt az adózott eredmény 29 százalékkal 4,051 milliárd svájci frankra csökkent, ezt a Genentech-felvásárlás és -beolvasztás költsége okozta.

A bevétel, 24,006 milliárd svájci frank, 9 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévi 22,004 milliárdot, ezen belül a gyógyszerértékesítés 11 százalékkal 19,1 milliárd frankra nőtt – meghaladva az elemzői előrejelzések 18,71 milliárdos átlagát –, és, ebben 4 százalékponttal szerepel a hirtelen megugrott Tamiflu-eladás, vagyis anélkül a Roche gyógyszerrészlegének bevétele csak 7 százalékkal nőtt volna.

A Tamiflu forgalma, 1,01 milliárd svájci frank világszerte, 203 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévit. A Tamiflu-forgalom felét állami megrendelők hozták. Különösen nagy volt a növekedés a második negyedévben: 609 milliárd svájci frankért adtak el Tamiflut, a tavalyi második negyedévi 49 millió helyett. Egész évre legkevesebb 2 milliárd svájci frank bevételt várnak a Tamifluból a cégnél.

A Roche májusban 5,7 millió adag Tamiflut ajánlott fel az Egészségügyi Világszervezetnek az új típusú, H1N1-es influenza elleni küzdelemhez. A Roche a következő félévre mintegy 110 millió csomag gyártását ígéri. Ez évente mintegy 4 milliárd pirulát, azaz évente mintegy 400 millió kezeléshez szükséges gyógyszert jelent.

A Tamiflu nem vakcina, de hatásosnak tartják a betegség kezelésében, tüneteinek enyhítésében.

Világgazdaság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink