hirdetés
2024. szeptember. 28., szombat - Vencel.
hirdetés

Valós idejű mesterséges intelligenciával működő hallókészülék

A most bemutatott technológia valós időben dolgozza fel a hangokat, elkülönítve a beszédet a háttérzajtól, ezzel jelentősen javítja a beszédértést még zajos környezetben is.

Világszerte több mint 430 millió ember szenved halláskárosodástól, köztük 34 millió gyermek. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2050-re 2,5 milliárd embert érinthet ez a probléma, és 700 millióan szorulhatnak hallásrehabilitációra[1]. A halláscsökkenéssel élők számára a zajos környezetben történő beszédértés az egyik legnagyobb kihívás, amire a Sonova-csoport új hallókészülék-családja mesterségesintelligencia-chipet használva kínál megoldást. A most bemutatott technológia valós időben dolgozza fel a hangokat, elkülönítve a beszédet a háttérzajtól, ezzel jelentősen javítja a beszédértést még zajos környezetben is.

Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá váló egészségügyi probléma a családok negyedét is érintheti, azaz minden ötödik háztartásban jelen lehet, rávilágítva a halláskárosodás széles körű társadalmi hatására és a megfelelő audiológiai kezelés fontosságára.

Helfferich Frigyes fül-orr-gégész, audiológus szakorvos, az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Fül-orr-gége, Fej- és Nyaksebészeti Osztály osztályvezető főorvosa rámutatott: „A kezeletlen hallásvesztés – különösen az időskori – jelentős egészségügyi és társadalmi következményekkel járhat. Negatívan befolyásolja a társas kapcsolatokat, hozzájárulhat a kognitívhanyatláshoz és növelheti a demencia, a depresszió valamint a társadalmi elszigetelődés kockázatát is.[2]Magyarországon többnyire 70 éves kor felett vásárolják meg az első hallókészüléküket az érintettek. Ez a kor az EU átlagához viszonyítva is magas, és azt jelzi, hogy feltételezhetően sokan évekig élnek diagnosztizálatlan és kezeletlen hallásproblémával, holott a megfelelő orvosi kezelés és támogatás nagymértékben hozzájárul a teljes értékű élet fenntartásához.”

Phonak Audéo Sphere hallókészülék (Fotó: PR-ego)
Phonak Audéo Sphere hallókészülék (Fotó: PR-ego)

A halláscsökkenéssel élők számára a zajos környezetben történő beszédértés kiemelt kihívást jelent legyen szó egy forgalmas étteremről vagy egy több résztvevős megbeszélésről[3] A hallókészülékek fejlesztésének egyik legfőbb célja a beszédértés javítása ilyen környezetekben, hiszen ez alapvető fontosságú a halláskárosultak életminőségének javításában. Az elmúlt évtizedekben ezen a téren jelentős előrelépés történt ugyan, azonban a felhasználók továbbra is nehézségekkel szembesülnek a zsúfolt helyen zajló beszélgetések során. E kihívások megoldásában nyújt áttörő segítséget a kettőschip-technológiával és valós idejű, mesterségesintelligencia-alapú hangfeldolgozással működő új hallókészülék, amely minden korábbi technológiát felülmúl a beszédérthetőség terén.

A Phonak Audéo Sphere™ Infinio több, mint egy új hallókészülék – ez egy mérföldkő a hallástechnológiában. A készülékben található MI-chip azonnal képes elkülöníteni a beszédet a zajtól, így kristálytiszta hangélményt biztosít bármilyen környezetben – nyilatkozta Hankó Szabolcs, a Geers Halláscentrumok magyarországi ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „Ez az innováció lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy újra teljes mértékben élvezhessék a társasági életet anélkül, hogy a háttérzaj akadályozná őket a beszélgetésekben. A zökkenőmentes váltás az akusztikus és streamingmódok között pedig egyedülálló hallásélményt nyújt zenehallgatás vagy telefonálás esetén.”

 

Fotó: PR-ego
Fotó: PR-ego

 

A zavaró háttérzaj kiszűrésével az eszközök nemcsak a kommunikáció minőségét javítják, hanem új mércét állítanak fel a hangminőség, az energiahatékonyság és a csatlakoztathatóság terén is, átfogó megoldást kínálva a hallásproblémákkal küzdők számára. A világon elsőként alkalmazott mesterséges intelligenciával támogatott technológia kiemelkedő tulajdonságai közé tartozik:

●     Azonnali, páratlan beszédtisztaság minden irányból: az AI-hangfeldolgozó technológia kétszeres esélyt biztosít minden egyes szó megértésére, bárhonnan érkezzen is.

●     Fokozott hallgatási kényelem: azonnali alkalmazkodás a zajos környezethez, így kevésbé megerőltető a felhasználók számára, hogy megértsék a fontos részleteket.

●     Kivételes hangminőség: természetes, tiszta hangzás az első pillanattól kezdve.

●     Zökkenőmentes váltás a kedvenc daláról a leggyakoribb beszélgetőpartnerre: megszakítás nélküli kihangosított hívások és zenestreaming akár kétszeres távolságig.

Mi várható az AI hallástechnológiában?

Mivel az MI továbbra is gyors ütemben fejlődik, várhatóan még innovatívabb és kifinomultabb alkalmazásokat fogunk látni a hallásgondozás területén, és a mesterséges intelligencia egyre nélkülözhetetlenebb szerepet fog betölteni a halláskárosultak életének javításában.

A következő években valószínűleg az AI-alapú hallókészülékek még rugalmasabbá, személyre szabottabbá és intuitívabbá válnak, illetve nagyobb pontossággal tanulnak és alkalmazkodnak az egyéni felhasználói preferenciákhoz és környezetekhez. További lehetőségek adódhatnak az okoseszközökkel való integrációban és a komplex egészségtámogatásban.

 


[2] Lin, F., et al. (2023, July 17). Hearing intervention versus health education control to reduce cognitive decline in older adults with hearing loss in the USA (ACHIEVE): a multicentre, randomised controlled trial. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140- 6736(23)01406-X

 

(forrás: PR-ego)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!