hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Üzletemberek a 14. századi freskókért

Magyar üzletemberek egy 500 lelkes székely falu felvirágoztatásáért és jelentős műemlékeinek rendbehozataláért fogtak össze. A Székelyudvarhelytől nem messze fekvő Homoródkarácsonyfalva azt reméli, hogy a segítségnek köszönhetően a turisták felfedezik a rendkívüli természeti adottságokkal rendelkező települést.

2005 decemberében alakult meg a Homoródkarácsonyfalváért Alapítvány, amely elsődleges céljául egy helyi unitárius templom freskóinak felújítását tűzte ki.
2006 áprilisában sikerült a templom északi falán lévő, 14. századból való freskókat feltárni és konzerváltatni - mondta az InfoRádiónak Szombathelyi Gyula, az alapítvány kuratóriumának tagja. A kétéves munkálatokhoz kizárólag magyar magánszemélyek és magáncégek adományoztak több mint 10 millió forintot.

A templom további kiemelkedő műemléket rejt, például az 1752 körül készített 96 festett kazettából álló mennyezetet, és az ugyanekkorra datált festett fa berendezéseket. A tervek szerint 2008 nyarának végére, vagy őszének elejére fejezik be a templom teljes helyreállítását, de ezzel nincs vége a települést érintő fejlesztéseknek. Szombathelyi Gyula elmondta: az alapítvány a székely falu egy másik, barokk templomának felújítását, valamint egy gyűjtőmúzeum megépítését és az idegenforgalmi iparág fellendítését is tervezi - a www.homorodkaracsonyfalva.eu  honlap elindításával ez utóbbi célt akarják megvalósítani.

 

Forrás: InfoRádió

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés