2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Úton a járvány kiteljesedése felé

Tart a járvány kiteljesedése, nő a megbetegedések és a kórházban kezeltek száma, de robbanásról még mindig nem beszélhetünk – hangzott el az operatív törzs szombati tájékoztatóján.

Mára 71-el nőtt az azonosított fertőzöttek száma Magyarországon és újabb 16 személyt veszítettünk el. Szombaton így már 1834 igazoltan megfertőződött személyt tartanak nyilván. A járványban fokozatosan nő a megbetegedések száma. Robbanásról még mindig nem beszélhetünk, de mindenféle forgatókönyvre fel kell készülnünk – mondta a többi közt Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint kórházba is egyre többen kerülnek; jelenleg 829 személyt ápolnak egészségügyi intézményben, és emelkedő a tendencia; pillanatnyilag 60-an vannak közülük lélegeztetőgépen. Két nap alatt több mint 100-zal nőtt a kórházban kezeltek száma, egy részük az idősotthonokból származik. Sajnálatosan a laborvizsgálatokban is előfordulhatnak hibák, fogalmazott Müller Cecília, akinek tegnapi értesülései szerint a központban is van erre esély, ezért is rendelt el megismételt vizsgálatokat. (Két levelet kaptak kézhez pénteken a Pesti úti idősotthonban, amelyeket postán küldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központból. Egy április 9-ei keltezésű levélből az derül ki, hogy „a beküldött mintában kevés sejtes elem volt található”, azaz nem volt jó a mintavétel. A másnap feladott levélben a következő olvasható: A minta szállítás közben kifolyt, írta a 24.hu.)

A járvány kiteljesedése tart, fokozott óvatosságra szólítva mindannyiunkat, fogalmazott a tisztifőorvos, azt is jelezve, az idősotthonokban is nő a megbetegedések, a fertőzöttek és a halottak száma. Jelenleg 18 szociális intézményről tudnak az országban, ahol biztosan történt fertőzés. A pozitív gondozottak száma e helyeken összesen 386, a dolgozók között eddig 45 fertőzöttet találtak. Az ellátottak közül 268-an vannak kórházban, egy részük súlyos állapotban, a dolgozók közül pedig pillanatnyilag egy személyt kell állapota miatt kórházban kezelni. Eddig 33-an haltak meg a korábbi gondozottak közül; a 18 érintett intézménynek folyamatosan jelentenie kell, tudatta Müller Cecília.

Újabb 11 vállalathoz  érkezett meg a honvédelmi irányító törzs, így már 104 cégnél teljesítenek szolgálatot a katonák, közölte az operatív törzs tájékoztatján Ruszin Romulusz dandártábornok, aki arról is beszámolt, hogy tegnap befejezték a Pesti úti idősotthon vírusmentesítését.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa jelezte, ezen a hétvégén több településen a kormány által elrendeltnél szigorúbb kijárási korlátozási szabályokat alkalmaznak. Az üzletek korlátozott nyitvatartásával kapcsolatosan eddig 75 feljelentést kellett tenniük. A kijárási korlátozásokkal összefüggésben március 28-tól 22 361 szabálysértés történt; eddig 12 324 esetben csak figyelmeztettek a rendőrök, mondta el az alezredes, aki arról is tájékoztatott, ma is jelentős mennyiségű, mintegy 20 ezer kilónyi védőeszköz érkezik hazánkba.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, a pandémia során folyamatosan követjük és elemezzük a nemzetközi tapasztalatokat – leginkább a V4-ek és Ausztria gyakorlatát –, azt is vizsgálva, mit tudunk adaptálni, melyek a hatékony intézkedések.

A koronavírus-járvány miatt április 18-án és 19-én lezárt Tettye tér Pécsen 2020. április 18-án (MTI/Sóki Tamás)
A koronavírus-járvány miatt április 18-án és 19-én lezárt Tettye tér Pécsen 2020. április 18-án (MTI/Sóki Tamás)

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés