2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés
hirdetés

Utcára vonultak a rákbetegek

Daganatos betegek tüntettek az újabb egészségügyet érintő megszorítások miatt Athénban. A tárcától a nemzetközi hitelezők 13 milliárd eurós kiadáscsökkentést várnak el.

Rákbetegek tüntettek Athénban a görögországi egészségégügyi megszorítások ellen, attól tartanak, hogy nem jutnak hozzá a drága, de az életben maradáshoz elengedhetetlenül szükséges gyógyszereikhez.

A görög kormány másfél milliárd euróval csökkenti az egészségügyi kiadásokat. A görög tárcavezető szerint ennek ellenére nem kerülnek életveszélybe a daganatos betegek. Andreasz Likurencosz azt mondta, szerinte nincs olyan beteg Görögországban, aki ne tudná megfizetni azokat a gyógyszereket, amire szüksége van.

A dél-európai ország évente a GDP 5 és fél százalékát, vagyis 11 milliárd eurót költ az egészségügyre, ráadásul az ágazat 2 milliárdos adósságot halmozott fel. A tárcavezető szerint ezért a kiadásokat az újabb nemzetközi mentőcsomagért cserébe kell csökkenteni.

Az athéni vezetés a hétvégéig véglegesíti az újabb pótlólagos költségvetési megszorításokat. A hitelező Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) szakértői szerint további 13 és fél milliárd eurós kiadáscsökkentés szükséges, hogy tartani tudják a jövő évi és a 2014-es hiánycélt. A kormány várhatóan a nyugdíjakat is csökkenti, közli az mno.hu.

(forrás: hírTV/MNO)
hirdetés

Könyveink