hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Utasbiztosítás vagy Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Utazás vagy hosszabb külföldi tartózkodás előtt az utazóban gyakran felmerül a kérdés, hogy esetleges baleset vagy betegség esetén milyen ellátásra jogosult más ország állampolgáraként, illetve az egészségügyi ellátás költségeit ki fogja fedezni. Míg Nyugat-Európában a külföldre utazók több mint 70 százaléka köt utasbiztosítást, Magyarországon ez az arány még mindig csak 35 százalék.

A bankkártyák szolgáltatásai közé beépített utasbiztosítások nagy többsége csak alapfedezetet nyújt, komolyabb baj – például autóbaleset vagy infarktus – esetén ez általában nem elég. A sürgősségi orvosi ellátás költségei annak többszörösét is elérhetik.

Az utasbiztosítások nem csak anyagi segítséget nyújtanak: a magyar nyelven hívható asszisztencia-szolgálat segít például orvosok, kórházak, szerelők, autómentők megtalálásában, a betegszállítás vagy az idő előtti hazautazás megszervezésében. Az utasbiztosítás a magánszolgáltatók költségeit is téríti, az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) használója viszont kizárólag csak az adott ország társadalombiztosítási szervével szerződésben lévő egészségügyi szolgáltatóktól jogosult ellátásra.

Az utasbiztosítás típustól függően egyebek mellett poggyászbiztosítást, balesetbiztosítást vagy a biztosított balesete, betegsége esetén a hozzátartozó helyszínre utazását, emeltebb szolgáltatási szintű termékek esetében a jogvédelem során felmerült költségeket vagy harmadik személynek okozott bizonyos felelősségi károkat is fedez, s teljes költségtérítést garantál a biztosított részére. Az EEK tulajdonosának ezzel szemben vállalnia kell az önrészt, és az összeg megtérítésére nem számíthat.

Egyes országokban, a többi között Belgiumban, Franciaországban és Luxemburgban, illetve bizonyos egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban visszatérítéses rendszer működik: az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátott személy, adott esetben az EEK tulajdonosa köteles megelőlegezni.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink