hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Univerzális vírusellenes eszköz

Amerikai kutatók megtalálták a vírusok Achilles-sarkát, amelyet célbavéve elméletileg bármilyen vírus által megfertőzött sejt elpusztítható anélkül, hogy a szomszédos egészséges sejtek károsodnának.

Mint Ferris Jabr írja a New Scientist legutóbbi számában, a legtöbb gyógyszer és vakcina specifikusan egyetlen vírusra vagy víruscsaládra hat, viszont az új kísérleti gyógyszer egy olyan molekulát vesz célba, amely minden vírusfertőzött sejtben megtalálható.

A vírusok az örökítő anyaguk másolásakor 30 bázispárnál hosszabb, duplaláncú RNS-molekulákat hoznak létre, amelyek segítségével a megfertőzött sejteket arra késztetik, hogy azok a vírusok szaporodása szolgálatába álljanak. Egészséges emlőssejtekben viszont sosem találhatók 23 bázispárnál hosszabb, duplaláncú RNS-molekulák.

Todd Rider és kollégái, a Massachusetts Institute of Technology munkatársai a vírusok ezen tulajdonságát kihasználva hozták létre az új szert, aminek a DRACO nevet adták (double-stranded RNA-activated caspase oligomeriser). Beszámolójuk (Broad-Spectrum Antiviral Therapeutics) a PLoS One című szaklapban jelent meg.

Amikor a sejtekben található protein-kináz R (PKR) elnevezésű őrszem-enzim 23 bázispárnál hosszabb, duplaláncú RNS-molekulát talál, hozzákötődik, megakadályozza a vírusfehérjék szintézisét és aktiválja a sejt védekező rendszerét, azonban sok vírus kifejlesztett módszereket a PKR semlegesítésére. Ezért Rider és kollégái összekapcsolták a PKR-t egy másik fehérjével, amely apoptózisra készteti a sejteket (apoptotic protease activating factor 1, APAF-1). Mihelyst a fertőzött sejtben a PKR virális RNS-hez kötődik, a hozzákapcsolt APAF-1 aktiválódik, és beindítja a sejt öngyilkosságát, még mielőtt a vírusok szaporodása beindult volna.

A kutatók kimutatták, hogy a DRACO mind a 11 vizsgált emlőssejtre ártalmatlan, viszont elpusztítja mind a 15 féle vírust, amelyet bevontak a kísérletbe. Abban reménykednek, hogy új szerük ugyanúgy alakítja át a virális fertőző betegségek kezelését, ahogy az antibiotikumok forradalmasították a baktériumok által okozott kórok gyógyítását.

Az új eljárás kritikusai azonban megjegyzik: mivel a DRACO egy igencsak nagy méretű fehérje, valószínűleg nem könnyen jut be a sejtekbe. Másrészt, mivel elpusztítja a vírusfertőzött sejteket, csak megelőzésre, illetve korai stádiumú betegség kezelésére lesz alkalmas.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink