hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Újratermelődik a kórházi adósság, az E-Alapnak is van hiánya

Szeptemberben is újabb 4 milliárd forinttal nőtt az intézmények adóssága, de bajos jelek mutatkoznak az Egészségbiztosítási Alapnál is, írja a Zoom.

Szeptemberben 5,3 milliárd forinttal nőtt a közintézmények tartozása, így az újra meghaladja az 50 milliárd forintot. Ebből 39,4 milliárd forint halmozódott fel a kórházaknál, rendelőintézeteknél, illetve a klinikai központtal is rendelkező egyetemeknél – derül ki a Magyar Államkincstár most nyilvánosságra hozott szeptember végi adataiból. Az egészségügyi intézmények adóssága az elmúlt hónapban 4, azt megelőzően 4,5 milliárd forinttal nőtt. A kórházak közel negyven milliárd forintos adóssága elvileg nem kellene, hogy gondot okozzon az egészségügyi ellátórendszernek, ám nem szabad arról megfeledkezni: tavaly év végén a költségvetési többletből a teljes egészségügyi-kórházi rendszer adósságát konszolidálták negyvenöt milliárd forint értékben. 

A kórházak halmozódó adóssága mellett másik figyelmeztető jel az állami Egészségbiztosítási Alap hiánya. Az NGM közlése szerint szeptember végén 34,5 milliárd forint hiányt mutatott az alap egyenlege, mindezt úgy hogy az alap bevételei némileg emelkedtek tavalyhoz mérten. A béremelések azonban elvitték a többletpénzt: az első kilenc hónapban az egészségbiztosító 87,1 milliárd forinttal többet költött mint 2016 első kilenc havában – így összesen 821,2 milliárd forintot a gyógyító megelőző kiadásokra – az adósság újra nőtt.

Ráadásul szeptember végéig az alap elköltött az egész évre szánt kiadások 79 százalékát – szemben az időarányosan elvárható 75 százalékkal. A túlköltést a kormány azzal magyarázza, hogy januárban az egészségügyi intézmények nem egyhavi, hanem kéthavi bértámogatásban részesültek. Ugyanakkor hasonló időarányos túlköltés látható gyógyszerkasszában: az első kilenc hónapban 251,1 milliárd forintot költöttek – ami egy milliárddal kisebb összeg a tavalyinál –, ám már így is elment az egész éves előirányzat 80,2 százaléka. Az Egészségbiztosítási Alap kiadási számait és a kórházak adósságát nézve az év végén – ha a költségvetetés helyzete engedi – a kórházaknál újabb konszolidációra, illetve az alap kiadási előirányzatainak emelésére is sor kerülhet, írja a lap.

 

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink