hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Újraélesztik a vietnámi magyar kórházberuházást

Már működnie kellene a Mekong deltájában annak az onkológiai kórháznak, amelynek a felépítéséhez a magyar kormány 60 millió eurós segélyhitel folyósítására vállalt kötelezettséget – emlékeztet a HVG.hu.

A 1,2 millió lakosú vietnami város azonban hiába várta a még 2009-ben megígért pénzt, amelyhez már 2013. elejétől hozzá kellett volna férnie. A Magyar Export-Import Bank a Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyására várt, amely azonban sohasem érkezett meg. Pedig az építési és kivitelezési tervek készen álltak, a helyszínnek kijelölt Can Thóban két magyar vállalkozás nyerte meg a városi tanács által kiírt közbeszerzési pályázatot. Jól értesültek azzal magyarázták a kormányközi megállapodás lesre futtatását, hogy az Orbán-garnitúrának, jelesül Szijjártó Péter külügyekért felelős államtitkárnak sehogy sem tetszett a vietnamiak választása  – írja a lap.

Azóta minden határidőből kifutottak, a kórház ügye elhalni látszott, ám új fordulatot vett az ügy. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a külgazdasági és külügyminiszter felelős azért, hogy az Eximbank által folyósítható 60 millió eurós, kötött felhasználású segélyhitelből onkológiai kórház épüljön Can Thó városában. A miniszter folytasson tárgyalásokat a vietnami féllel arról, hogy a keretprogram kialakításáról mielőbb megállapodás köttessen – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: HVG)

cimkék

hirdetés

Könyveink