hirdetés
hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Újraalkotják Janus Pannonius arcát

Újabb látványos bizonyítási eljárásra készül a Baranyai Múzeumok Igazgatósága Janus Pannonius maradványait illetően. Lézertechnikával rekonstruálják az eredeti fejformát.

Amint arról már hírt adtunk, miután sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a Pécsi Bazilika altemplomában 1991-ben megtalált egyik koporsó Janus Pannoniust őrizte, az egykori püspök földi maradványait október 22-én újratemetik. Hogy a koponyát megmentsék a további kutatások számára, számítógépes háromdimenziós modellt készítenek róla.


Az igen költséges eljáráshoz az EKF Menedzsment Központ biztosít 400 ezer forintot. A virtuális koponyára antropológiai segédlettel izomzatot, kötőszövetet építenek, így megalkotják a csontozathoz tartozó eredeti arcformát. A gipsz-, vagy viaszmásolat aztán összevethető lesz azzal a festménynyel, amelyet Mantegna alkotott a XV. században Férfi portréja címmel, és a történelmi leírások szerint Janus Pannonius ült hozzá modellt.


Az újratemetés idején a püspökség szervezésében konferencia foglalkozik a korszakkal. A múzeumok az eseményhez kapcsolódva a reneszánsz év keretében tárlatokat szerveznek, és Mandulafa-programot indítanak. Ekkor ültetik el az első mandulafa-csemetét a Janus-szobor mellett, aztán a városlakók Pécs különböző pontjain további ötszáz mandulafát telepítenek.


Mészáros B. Endre Forrás: www.bama.hu

Részletek a hétfői Dunántúli Naplóban

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés