2024. április. 19., péntek - Emma.

Újra tumultus volt az egészségügyben; a járványügyi adatok kedvezőek

Néhány egészségügyi intézményben újfent tumultust tapasztaltak, a járványügyi adatok azonban kedvezően alakulnak, de tartsuk az óvatosságot – hangzott el az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Mára 21-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon és újabb öt beteg halt meg – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos, kiemelve, így már 467-re emelkedett az elhunytak száma a járvány ideje alatt. 1412-en már meggyógyultak, így ma 1677 aktív fertőzöttet tartunk nyilván. Tekintettel arra, hogy hétfőtől mások a szabályok, az értékelések is ennek megfelelően történnek: 756 fertőzöttet Budapesten regisztráltak, ami 45 százalék. A gyógyultak közül 645-öt tartanak nyilván a fővárosban, ami 46 százalék; az elhunytak aránya 62 százalék Budapesten.

Az összes elhunyt közül 434-en 60 év fölöttiek, a 31–40 év közötti korosztályba tartozók közül hárman haltak meg, 41–50 év között 8-an, míg 51 és 60 év között 22-en.

Müller Cecília az egészségügyi nyitás kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy néhány intézményben ismét tumultust tapasztaltak – előzetes bejelentkezés szükséges! Ugyanennek kell érvényesülnie a háziorvosi szolgáltatások igénybevétele esetén is – mondta, emlékeztetve arra, hogy ma van a háziorvosok, a kapuőrök világnapja, akik sokszor évtizedeken át gyógyítanak egész családokat.

Rendkívül kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, de tartsuk az óvatosságot – kérte az országos tisztifőorvos, aki ma elsősorban a vektorok, a terjesztő közeg szerepéről beszélt a járványokban. Mint elmondta, az új koronavírus esetén nem játszanak szerepet a vektorok – nincs ilyen tudományos közlemény, említette. Beszélt a szúnyogokról, mondta, sem a szúnyog, sem a kullancs nem terjeszti a betegséget. Mivel azonban már sokan tartózkodunk a szabadban, kívánatos is ennyi bezártság után a szabad levegőn tartózkodás, de attól még, hogy nincs közük ezeknek a fertőződéshez, figyelni kell rájuk.

Tájékoztatása szerint kb. 50 féle szúnyogfajt tartunk nyilván Magyarországon, amelyek nagyon ellenállóak, így akár néhány deciliter vízben több száz petéjük fejlődhet ki. Nemcsak a vízpartokra kell figyelni tehát, hanem gumiabroncsokra, vázákra, állott vizet tartalmazó edényekre is a kertben, mert ezek mind keltetőhelyek lehetnek. Mint emlékeztetett, a népegészségügyi szakemberek egy-egy trópusi szúnyogfajt is azonosítottak már hazánkban – hallottunk pl. a Zika-vírus járványról, a tigrisszúnyogokról – de ezek élettere még nem igazán van meg Magyarországon, elhanyagolható a kockázat. Vannak viszont „saját szúnyogjaink”. A dalos szúnyogok pl. terjeszthetik a Nyugat-nílusi lázat is, ami embert és lovat is képes megbetegíteni, mondta a tisztifőorvos, jelezve: nem képződik annyi kórokozó, hogy állatról emberre és emberről emberre terjesztenék a kórt.

 

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés