hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újra kell szervezni az orvosi ügyeletet Szombathelyen

Felmondta a szombathelyi orvosi ügyeleti ellátásról az önkormányzattal kötött szerződést az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) – közölte a vasi megyeszékhely polgármestere az MTI-vel.

Puskás Tivadar hangsúlyozta: a szerződés felbontását – a szerződésben szereplő három hónapos határidő betartásával – azért kezdeményezte a szolgálat, mert az önkormányzat 30 millió forinttal csökkentette az ellátás finanszírozására általa beterjesztett költségvetésben szereplő összeget. A polgármester – aki több évtizeden át mentőorvos, a regionális mentőszervezet vezetője volt – hangsúlyozta, a pénzmegvonás csökkenti a szombathelyiek biztonságát és csökkentheti az orvosi ügyeleti ellátás eddig megszokott színvonalát.

Nemény András, az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt-frakció vezetője az MTI-nek azt mondta, ugyanannyi támogatást szavaztak meg, mint amennyi a múlt évi költségvetésben volt, csupán arra a 32 millió forintra kértek volna magyarázatot, amennyivel az OMSZ több pénzt kért a szolgáltatásért, amelyet egyébként helyi háziorvosokkal látnak el. Hozzátette: az önkormányzat egészségügyi bizottsága is úgy foglalt állást, hogy az OMSZ-szal kötött szerződést felül kell vizsgálni. "Eddig semmiféle választ nem kaptunk a mentőszervezettől a kérdéseinkre, a közgyűlés sem tárgyalt a szerződés esetleges felbontásáról" – mondta.

Puskás Tivadar szerint az OMSZ a lehető legolcsóbban, "önköltségi áron", nagyfokú szakszerűséggel és a szolgálatra jellemző fegyelmezettséggel szervezte meg az orvosi ügyeletet, amelynek közvetlen ellátása során támaszkodhattak a mentőszolgálat lehetőségeire is. Megjegyezte: a költségek növekedése – például az egészségügyben végrehajtott kötelező béremelések – miatt keletkezett növekvő terheket költségvetési szervként az OMSZ nem vállalhatta magára, ezért érthető a lépése.

Nemény András szerint ha rendelkezésükre bocsátották volna a kért adatokat és abból az derült volna ki, hogy a mentőszolgálat a szombathelyi orvosok bérére fordította az igényelt többletforrást, úgy a többlet igényt is megszavazták volna, ha viszont egy állami szervezet "nagy kalapjába" folyt be a pénz, nem szeretnének többet fizetni. Szerinte egyébként Szombathelyen az orvosi ügyelet ugyanúgy megszervezhető az OMSZ bevonása nélkül is, mint az ország más településein, az ellátás pedig – megfogalmazása szerint – nem lesz kevésbé biztonságos, de olcsóbb lehet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink