hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Gyógyítás

Újdonság az emlőrákszűrésben

Az American Society of Clinical Oncology kongresszusán bemutatott molekuláris emlőtérképezés (Molecular Breast Imaging, MBI) olyan emlődaganatokat is képes ábrázolni, amelyek a szűrőprogramokban hagyományosan alkalmazott mammográfia elől rejtve maradnak.
Az MBI elsősorban a nők azon csoportjának kínálhat a korábbiaknál megbízhatóbb szűrűvizsgálatot, akiknél sűrű emlőállomány zavarja a röntgenfelvételen látottak helyes értelmezését. Számukra eddig csak a meglehetősen költséges és nem is mindenhol hozzáférhető MR-vizsgálat jelentett megoldást, ezért különösen nagy jelentőségű a viszonylag olcsó alternatív vizsgálat. Az új vizsgálat teljesítményét máris jól jelzi, hogy egy 940 nő részvételével lefolytatott tanulmányban az MBI háromszor annyi daganatos elváltozást mutatott ki a sűrű emlőállományon belül, mint a konvencionális mammográfia. A módszer lényege, hogy izotóppal jelzett speciális anyagot juttatnak a szervezetbe, melyet a daganatsejtek nagyobb mennyiségben vesznek fel, mint a környező ép emlőállomány. A szakembereknek nincs más dolguk, mint a gammakamera felvételein megkeresni a kóros területeket.

A Mayo Klinika szakemberei hangsúlyozzák, hogy új eljárásukkal nem a mammográfiát és az ultrahangvizsgálatot kívánják kiszorítani eddigi pozíciójából. A már meglévő diagnosztikai eszközöket kiegészítő MBI segítségével azonban a szűrővizsgálat korábbiaknál jobban igazodhat az egyéni igényekhez, mely a sűrű emlőállománnyal rendelkező nőkön kívül elsősorban azok számára lehet igen hasznos, akiket családi vagy genetikai körülményeik folytán az átlagosnál nagyobb mértékben fenyeget az emlőrák.

Dr. Simonfalvi Ildikó, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés