2024. augusztus. 15., csütörtök - Mária.
hirdetés
hirdetés

Újabb vírus okoz riadalmat Brazíliában

A Magyar Hang szerint brazil virológusok az oropouche vírus felbukkanásáról számoltak be. Az oropouche láz sok szempontból hasonló a zikához.

A Science beszámolója szerint a brazil egészségügyi minisztérium jelentése alapján eddig négy esetben azonosították az anya oropouche vírus-fertőzését az újszülött mikrokefáliája mögött. Ezen esetek mellett egy gyermek halva született, és ez is kapcsolatba hozható a vírusfertőzéssel. Az oropouche láz sok szempontból hasonló a zikához: ezt is szúnyogok terjesztik, és lázat, erős fejfájást és ízületi fájdalmat okoz. Az oropouche fertőzések két éve kezdte sokasodni Dél-Amerikában; csak Brazíliában már több mint 7000 esetet azonosítottak.

Az oropouche fertőzések a legtöbb esetben csupán enyhe tüneteket okoznak, de néha (főképpen terhes anyák érintettségekor) idegrendszeri komplikációk léphetnek fel az újszülöttben és a fertőzött felnőttben is.

A vizsgálatok szerint a vírus könnyűszerrel átjut a méhlepényen, és képes belépni a magzat vérkeringésébe. A halva született baba esetében kimutatták a vírust számos szervben és a gerincvelői folyadékban is. Ugyanakkor nem minden virológus van meggyőződve arról, hogy ezek az eredmények döntő bizonyítékot jelentenek. Nem egyértelmű az ok-okozati kapcsolat sem a vírusfertőzés és a neurológiai károsodások között, bár a korábbi leírások (emberben és állatban egyaránt) valóban említik, hogy az oropouche vírus agyfejlődési rendellenességeket okozhat. A vírus egyébként nem új, már 1955-ben azonosították, de eddig viszonylag ritka volt, írja a lap.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink