hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Újabb eredmények Bécsből

Az ACE-gátlóktól az őssejtbeültetésig

Az Európai Kardiológiai Társaság augusztus 30-án kezdődött bécsi kongresszusáról az EUROPA vizsgálat kapcsán előző számunkban már írtunk. Most további eredményekről számolunk be.

A mindennap 26 szekciónak témát adó nagyszabású kongresszusnak körülbelül 19 500 regisztrált résztvevője volt. Előadást, poszterbemutatót 3754-en tartottak. A legnagyobb érdeklődés az új vizsgálati eredményekről szóló beszámolókat kísérte.

A CHARM kezelési programban az angiotenzinreceptor-blokkoló candesartan hatékonyságát vizsgálták 7601 beteg bevonásával, akik krónikus szívelégtelenségben szenvedtek. A candesartant szedők között a kardiális okú mortalitás 12 százalékkal, a szívelégtelenség miatti kórházi kezelések száma 21 százalékkal volt kevesebb, mint a placebocsoportban. A candesartan ACE-gátló vagy ACE-gátló plusz béta-blokkoló kezelés mellett alkalmazva is hatékony volt.

Az ESTEEM vizsgálatban egy új, direkt hatású thrombin-inhibitor, a ximelagatran plusz acetilszalicilsav hatékonyságát hasonlították össze a csak acetilszalicilsavat szedőkével, szívinfarktust átvészelt betegek (1883 fő) részvételével, 6 hónapos kezelés során. A kombinált kezelési csoportban 24 százalékkal kisebb volt az összmortalitás, a nem halálos infarktus és a súlyos, rekurrens ischaemia alkotta kombinált végpont előfordulása, mint az acetilszalicilsav-csoportban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vályi Péter
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés