hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Új szuperbaktérium fenyeget

Brit tudósok szerint akár az egész világon elterjedhet az az új szuperbaktérium, amely Indiából már egész Nagy-Britanniáig eljutott - nem kis részben az egészségturizmus miatt.

A Cardiffi Egyetem kutatói tanulmányukat a The Lancet című folyóirat kiadványában ismertették. Új gént azonosítottak dél-ázsiai és brit páciensekben. A New Delhi metallo-beta-lactamase, illetve NDM-1 néven emlegetett gén szinte minden antibiotikummal, még a legerősebbnek tartott carbapenemekkel szemben is ellenállóvá teszi a baktériumokat. A szakértők úgy vélik: egyelőre semmiféle új gyógyszer nincs a láthatáron, amellyel hatékonyan fel lehetne venni a harcot vele.

Timothy Walsh, a kutatás vezetője arra a veszélyre figyelmeztetett, hogy az olcsóbb egészségügyi ellátást kereső - főként kozmetikai műtétek iránt érdeklődő - egészségturizmus megélénkülése miatt a szuperbaktérium egykettőre világszerte elterjedhet.

A Walsh csoportja által publikált tanulmány szerint az NDM-1 egyre elterjedtebbé válik Bangladesben, Indiában, valamint Pakisztánban. Az indiai kezeléseik után hazatérő turisták pedig Nagy-Britanniába, de más európai országokba és Amerikába is beviszik.

A szuperbaktériumok jelentette fenyegetés arra késztetett néhány nagy gyógyszergyártó céget - mint a Pfizer, a Merck, az AstraZeneca, a GlaxoSmithKline és a Novartis -, hogy most ismét felfrissítse a hosszú ideig elhanyagolt ágazatnak számító antibiotikum-kutatást.

"Régóta észleljük az új antibiotikumok iránti megnövekedett igényt. A baktériumok folyamatosan fejlesztik ki antibiotikum arzenálunkkal szembeni ellenállásukat, és az NDM-1 csupán a legújabb példa erre" - mondta el Anders Ekblom, az AstraZeneca gyógyszerkutatási vezetője.

A Walshék eredményeit kommentáló szakértők egyetértettek abban, hogy figyelni kell az új szuperbaktériumra, és mielőbb meg kell kezdeni a vele kapcsolatos kutatásokat.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink