hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Új sürgősségi osztály Balassagyarmaton

Új sürgősségi osztályt adtak át pénteken Balassagyarmaton a Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézetben; a beruházás 340 millió forintba került.

Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára ünnepi beszédében elmondta: a magyarországi kórházakban sorra nyílnak a sürgősségi osztályok, de az orvosok kompetenciái egyelőre tisztázatlanok. Kevés ugyanis a sürgősségi szakorvos, az ilyen osztályokon általában traumatológusok és aneszteziológusok dolgoznak. Ezen a helyzeten a jövőben változtatni kell.

Balassagyarmat polgármestere, Medvácz Lajos (Fidesz-KDNP) a kórházi bővítésről elmondta: a 340 milliós beruházás megvalósítására 293 millió forintot nyert el a város fenntartásában működő intézmény, ehhez 46 millió forint saját erőt kellett biztosítani. Az összesen 340 milliós fejlesztés során 181 négyzetméterrel bővítettek egy épületszárnyat, helikopter-leszállót alakítottak ki a tetőn, létrejött a gyermek sürgősségi osztály, nagy értékű eszközöket, műszereket szereztek be.

A Szlovákiában kialakult kórházi válsághelyzet miatt tizenhét  határ menti magyar kórház, közöttük a balassagyarmati jelentkezett azzal, hogy szükség esetén fogadja a szlovákiai betegeket. "A mentőszolgálat és a sürgősségi osztályok készen állnak arra, hogy esetleges tömegbalesetek sérültjeit lássák el, illetve arra is lehetőség van, hogy az uniós egészségbiztosítási kártyával érkezőket fogadják intézményeink. Magyar orvosok viszont nem utaznak Szlovákiába, hiszen ez a hazai ügyeleti ellátásban okozna gondot, illetve nyelvi akadályok is lehetnek".

(forrás: MTI)

Könyveink