hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Új ösztöndíj

Havi 40 ezer forint ösztöndíjban részesülhetnek az egészségügyi szakképzést adó középfokú intézmények nappali tagozatos, legalább 3,01 tanulmányi átlagot elérő tanulói.

A mai napon megjelent pályázati felhívásra a diákok 2018. szeptember 12-től 2018. november 15-ig nyújthatják be pályázataikat a https://apololeszek.aeek.hu/ honlapon keresztül.

A támogatás feltétele, hogy a fiataloknak a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig kell valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozniuk, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. Az ösztöndíjasok támogatására a projekt országos mentorhálózatot hozott létre, amely segíti az egészségügyi intézmények és a tanulók közötti kölcsönös elköteleződést és a hivatástudat kialakulását, illetve megerősítését.

Európa-szerte egyre súlyosbodó problémaként jelentkezik az egészségügyi szakdolgozók hiánya, a magyar egészségügyi szakdolgozók, ápolók utánpótlását a jelentős szakdolgozói béremelés mellett ezzel az ösztöndíjjal is segítjük. Az ellátás színvonalának javítása, a betegbiztonság növelése megkívánja, hogy jól képzett egészségügyi szakdolgozók segítsék az egészségtudatos magatartás kialakítását, a gyógyulást, a rehabilitációt, és vállaljanak nagy szerepet a magyar lakosság egészségi állapotának és gyógyulási esélyeinek javításában. A magyar szakközépiskolák létszámadatai azt mutatják, hogy a továbbtanulás során kevesen választják az egészségügyi szakképzést. Az ösztöndíj program ezen a helyzeten kíván változtatni a fiatal, jól képzett és elhivatott egészségügyi szakdolgozók létszámának növelése érdekében.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2017. június 1-én indította el az Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas program (EFOP-1.10.1-VEKOP-16-2016-00001) elnevezésű projektet. Az előző két ösztöndíjas pályázati ciklusban 826 diák kötött ösztöndíjszerződést, részükre eddig összesen közel 300 millió forintnyi támogatást folyósítottak. A teljes program keretében várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló részesülhet ösztöndíjban. A Széchenyi 2020 program keretében, több mint négymilliárd forintból európai uniós támogatásból megvalósuló projekt tervezett időtartama 55 hónap.

cimkék

hirdetés

Könyveink