hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Új módszer a vér ólomtartalmának eltávolítására

Eltávolíthatóvá válhat speciálisan megtervezett mágneses receptorok segítségével a vérből több, ártalmas nehézfém, például az ólom - állítják dél-koreai tudósok.

A kifejlesztett receptorok erősen kötődnek az ólomionokhoz, majd együtt könnyen eltávolíthatók mágnessel - írják a szerzők az Angewandte Chemie című vezető kémiai folyóirat nemzetközi kiadásában.
"A méregtelenítés elméletileg ugyanúgy zajlik, mint a hemodialízis: a testből elvezetett vért biokompatibilis mágneses részecskéket tartalmazó kamrán vezetik keresztül. Mágneses mező alkalmazásával a töltött mágneses részecskék kihalászhatók. A tisztított vért aztán visszakapja a páciens" - magyarázzák a folyamatot közleményükben a dél-koreai kémikusok. Kísérleteikben a vérminták ólomtartalmának 96 százalékát sikerült eltávolítaniuk új eljárásukkal.
Az ártalmas ólomszennyezés elsősorban a gyerekeket, valamint a festékkel, üzemanyaggal dolgozókat veszélyezteti, mert e nehézfém nem ürül ki, hanem az élet folyamán felhalmozódik a szervezetben.

Reuters/MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink