hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Új módszer a donormáj továbbélésére

Az új módszerrel sikerült jelentősen növelni a máj transzplantációs felhasználhatóságának idejét, közli a Qubit.

A donorszervek hiánya világméretű probléma. mivel sokkal többen várakoznak májra, mint amennyi szerv rendelkezésre áll.  A probléma másik része, hogy a donorszervek jellemzően nagyon rövid ideig használhatók fel az emberi testen kívül.

A mai orvostudomány a májat az emberi testből való eltávolítás után legfeljebb 12 órán át képes transzplantációra alkalmas állapotban tartani. 2019-ben Reinier de Vries, a bostoni Harvard Medical School kutatója olyan új módszerrel kísérletezett, ami megnövelheti a donormájak felhasználhatóságának idejét. A kutatók a szerveket úgy hűtötték -4 Celsius-fok alá, hogy azok nem fagytak meg. Az alacsony hőmérséklet alapvető fontosságú a donorszervek minőségének megőrzése szempontjából, de a fagyás veszélyesen roncsolná a máj sejtjeit. A kutatók ezért olyan gépet fejlesztettek ki, ami speciális vegyszerekkel vonja be a májat, így csökkentve annak fagyási hőmérsékletét. Az új módszerrel sikerült a máj transzplantációs felhasználhatóságának idejét másfél napra növelni.

Pierre-Alain Clavien, a Zürichi Egyetem hepatológusa kollégáival még messzebbre ment: egy a Nature Biotechnology januári számában közzétett tanulmány szerint a svájci kutatócsapat egy olyan készüléket fejlesztett ki, ami hét napon keresztül tartotta életben a donorszerveket. Clavien és társai négy év alatt, sertésmájjal kísérletezve fejlesztették ki a készüléket. A legfrissebb kísérletben tíz olyan sérült emberi májat helyeztek a gépbe, amelyeket alkalmatlannak találtak egy transzplantációhoz. A donormájak több mint felének állapotában jelentős javulás állt be, és a szerv visszanyerte az egészséges működéshez szükséges funkcióit (szénhidrát-, fehérje- és lipid anyagcsere). Bár a sérült szervek nem váltak transzplantációra alkalmassá, a felfedezés segíthet növelni az ép donorszervek felhasználhatóságának idejét, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink