hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Új hatásmechanizmusú gyógyszer a szívelégtelenségre

Egy gyógyszerről, amelynek radikálisan újszerű hatásmechanizmusa van, az első klinikai próbák során kimutatták, hogy a szívelégtelenség bizonyos fajtáiban javítja a szív funkcióját.

A szívelégtelenség jelenleg használt gyógyszereinek többféle támadáspontja van, de az omecamtiv mercabil az első a gyógyszerek azon új csoportjában – az ún. miozin aktivátorokéban –, amelyek a szívizom összehúzódásáért felelős fehérjékre hatnak.

A miozin aktivátorok hatására meghosszabbodik az az időtartam, amíg a miozin és aktin interakcióba lép, és ennek következtében a bal kamra kontrakciós ideje is megnő.

Az omecamtiv mercabil hatására tehát nem lesz szaporább a szívverés, hanem a szívizom összehúzódás ideje nyúlik meg, s ennek folytán nagyobb lesz a szív által kipumpált vértérfogat.

A gyógyszerrel elvégzett fázis 2 vizsgálat során – amelyről a Lancet e heti száma tudósít – a szer biztonságosságát és hatékonyságát vizsgálták a nagy-britanniai Hulli Egyetem kutatóinak vezetésével. A vizsgálatba 45 személyt vontak be, valamennyiüknek szívelégtelensége volt és elégtelen volt a bal kamrai funkciójuk.

Bár a gyógyszer meghosszabbította a bal kamrai kontrakció időtartamát és növelte a kipumpált vérmennyiséget, a szív energiafogyasztását nem befolyásolta – ez azt jelenti, hogy a szív hatékonyabban dolgozott.

A gyógyszert korábban már egészséges önkénteseken is kipróbálták, de a mostani vizsgálat volt az első, amelyben a kísérleti személyek szívelégtelenségben szenvedő betegek voltak. Jelenleg vénás injekció formájában kell beadni a szert, de fejlesztés alatt áll kapszula formája is, amivel szájon át lehet majd kezelni a betegeket. A vizsgálatban résztvevő betegek állapota stabil volt, és a legtöbben szedtek valamilyen elfogadott gyógyszert, pl. ACE-gátlót a tünetek enyhítésére.

John Cleland, a Hulli Egyetem professzora szerint a kettős-vak, placebokontrollos, keresztezett vizsgálat eredménye nagyon ígéretes, és már folyamatban vannak a nagyobb esetszámú vizsgálatok is. „Meg kell néznünk, hogy a kardiális funkció javulása mennyiben jelent valódi előnyt a betegeknek, vagyis milyen mértékben csökkenti tüneteiket és javítja életminőségüket, s hogy milyen hatással van a morbiditásra és a halálozásra” – mondta.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés